Spomínate si ešte na teletext? Markíza ho zrušila, RTVS sa pridá
04 | 01 | 2022 I Eka Balašková

Teletext na Markíze končí. Časom táto služba skončí aj na RTVS, píše portál živé.sk.

Čo je to teletext

Pred 25 rokmi veľká vec - stisnutím jedného tlačítka na diaľkovom ovládači ste sa mohli dozvedieť všetko, čo potrebujete vedieť - od predpovede počasia, až po správy z politiky. Teletext ponúkal aj četovaciu stránku, či obrázky s (na dnešné pomery) veľmi jednoduchou, až primitívnou grafikou. 

Markiza text končí

Vysielateľ s najsledovanejším programom na trhu dnes po 25 rokoch s teletextom končí. Presvedčíli sme sa o tom aj my, keď sme sa na teletext naladili, bol neustálym preblikávaním nečitateľný. „Markízatext po štvrťstoročí existencie naplnil svoju historickú úlohu, od začiatku roka 2022 bude teletextové vysielanie slúžiť už len ako platforma na poskytovanie skrytých titulkov pre divákov so sluchovým postihnutím,“ spresnila Markíza.

Čo so živým stromčekom po Vianociach?
Okolo Troch Kráľov (6. január) zvykneme všetci odstrojovať pýchy svojich obývačiek - vianočné stromčeky. Každý ho chce mať rok čo rok krásny, či už je umelý, alebo živý. Tí, čo majú umelý, to majú jednoduché, ale čo so živým stromčekom? Časopis... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Prečo Teletext končí

Televízia pre Živé.sk uviedla, že teletext už takmer nikto nevyužíva. Preto chce obsah ponúkať napríklad cez hybridnú televíziu. Prijímač však musí byť pripojený k internetu, musí podporovať HbbTV a funkciu musí poskytovať aj TV provider.

Čo ostatné televízie a ich teletexty?

TV JOJ informuje, že o ukončení služby zatiaľ neuvažujú. Verejnoprávna TV takéto výhliadky má, ale určite nie pre tento rok „Teletext poskytovaný RTVS je najviac využívanou teletextovou službou na Slovensku s vysokou návštevnosťou, uvedomujeme si však potrebu modernizácie platformy poskytovania informácií a predovšetkým skrytých titulkov k televíznym programom,“ popísala inštitúcia pre Živé.sk. Skryté titulky chce sprístupniť v prvej polovici roka cez tzv DVB titulky. Podľa informácií Živé.sk spravodajská televízia Ta3 svoj teletext neprevádzkuje.

Teletext zrušila aj televízia, ktorá ho spustila vôbec ako prvá na svete

Podľa portálu Fotech, samotný teletext vznikol ešte v dobách analógových televízií a ako prvá ho spustila práve BBC, ktorá využila na prenos informácií k divákom službu Ceefax. Dlhé desaťročia tento servis od anglickej televízie sprostredkúval ľuďom rôzne informácie o výsledkoch športových zápasov, počasí či TV programoch. Tento systém pritom fungoval, pokým BBC neprešlo na digitálne vysielanie v roku 2012, kedy pôvodná služba Ceefax skončila.

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.

Matovičove "zajačie" úmysly? Pozrite, koho si vie predsaviť ako lídra OĽaNO
Líder hnutia OĽANO a vicepremiér Igor Matovič si vie na poste šéfa hnutia predstaviť niekoľkých ľudí. Premiér Eduard Heger (OĽANO) je podľa neho jedným z nich. V rozhovore pre TASR tiež uviedol, že na novembrovom sneme mu členovia vyjadrili... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr