Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov, už je známy termín
03 | 01 | 2022 I Norbert Pančík

Materiály na Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov sú už k dispozícii. S touto informáciou prichádza tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska

Potreba svetla,ktoré svieti v tme 

„Medzinárodná skupina, ktorú na prípravu textov pre Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov spoločne vymenovali Pápežská rada na podporu jednoty kresťanov (PRPJK) a Komisia pre vieru a poriadok Svetovej rady cirkví, sa kvôli súčasnej pandemickej situácii nemohla tento rok osobne stretnúť. Musela preto pracovať na týchto textoch na diaľku. PRPJK zverila úlohu vybrať tému a pripraviť koncept materiálov na Týždeň modlitieb 2022 Rade cirkví Blízkeho východu, ktorá má sídlo v Bejrúte v Libanone. Ako tému zvolili „Videli sme na východe jeho hviezdu a prišli sme sa mu pokloniť“ (Mt 2,2). V týchto ťažkých časoch, viac ako kedykoľvek predtým, potrebujeme svetlo, ktoré svieti v tme. A to svetlo sa podľa kresťanskej zvesti zjavilo v Ježišovi Kristovi,“ píše sa v textoch.

Témá hviezdy 

Pre najbližší Týždeň modlitieb zvolili kresťania z Blízkeho východu tému hviezdy, ktorá vyšla na východe, z viacerých dôvodov. Hoci mnohí západní kresťania slávia Vianoce, starovekejším sviatkom a stále hlavnou slávnosťou mnohých východných kresťanov je Epifánia – Zjavenie, keď sa Božia spása zjavila národom v Betleheme a pri Jordáne. Toto sústredenie sa na teofániu (Božie zjavenie) je v istom zmysle pokladom, ktorý kresťania Blízkeho východu môžu ponúknuť svojim bratom a sestrám na celom svete.Uvádza náš zdroj.

Uteč kto môžeš, Slovensko patrí iba primitívnej moci a celebritám na nej prisatých
Keby hlúposť na Slovensku tiekla, sme krajinou jazier, vodopádov, fjordov a močarísk a to ešte s oceánom okolo jej hraníc. Hlúposť moci trpiacej komplexom geniality, hlúposť celebrít, užívajúcich si z moci nadojené prachy a áno, hlúposť nás... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Týždeň modlitieb

Ako sa ďalej píše,tradičný termín konania Týždňa modlitieb za jednotu kresťanov je na severnej pologuli od 18. do 25. januára. Tieto dni navrhol v roku 1908 Paul Wattson tak, aby modlitby prebiehali v dňoch medzi sviatkami sv. Petra (Katedra) a sv. Pavla (Obrátenie), čo im dodalo symbolický význam. Na južnej pologuli sú v januári prázdniny, takže cirkvi organizujú Týždeň modlitieb v inom termíne, napríklad v období sviatkov Zoslania Ducha Svätého.

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.