Propaganda a tiež jej odborníci vyhlasujú za hoaxerov iných odborníkov
03 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Odkedy tu máme koronavírusový variant Omikron, počúvame, že tento ohrozuje najmä deti. Podľa slovenského epidemiológa pôsobiaceho v Česku Rastislava Maďara však tento variant u detí mnohonásobne viac úmrti nespôsobuje informoval portál hnonline.sk

Analýza podľa veku

Portál hnonline.sk píše, že na Maďarovu žiadosť dátoví analytici z juhoafrického Národného inštitútu pre prenosné choroby (NICD) vypracovali analýzu. Tá mapovala úmrtnosť na omikron podľa veku infikovaných. "Prosím vládu, aby dnes zvážila prísnejšie protiepidemické opatrenia. Informácie o úmrtí 3,5-krát viac detí v JAR (Juhoafrickej republike) ako v iných predchádzajúcich vlnách nemôžeme brať na ľahkú váhu," napísal Maďar ešte 22. decembra na Twitteri.

Epidemiológ k svojmu tweetu pridal príspevok renomovaného amerického vedca Yaneera Bar-Yama - špecialistu na pandemické analýzy. Z príspevku ale nebolo jasné, o čo sa tvrdenie o 3,5-krát väčšom nebezpečenstve omikronu pre deti opiera.

Lengvarský na dovolenke, Fico na dovolenke. Aký je v tom ROZDIEL?
Veci verejné sa vyjadrili k medializovaným dovolenkám oboch politikov. V médiách sa objavila správa o dovolenke R. Fica. Opozičný poslanec, ktorý nikdy neodrádzal ľudí od očkovania a ani nevydával žiadne príkazy ani zákazy, sa okamžite stal terčom... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Ako to teda vyzeralo v JAR počas štvrtej vlny

Portál preto kontaktoval juhoafrický NICD, správcu covid štatistíky DATCOV. Podľa ich dátového manažéra Richarda Welcha tento údaj nie je správny. Preto jeho tím do posledného minuloročného reportu zahrnul aj údaje o úmrtí podľa veku. Z toho vyplýva, že počas štvrtej vlny zomrelo s covidom v JAR 58 detí. Od začiatku pandémie ich zomrelo 710, čo z celkových 96 122 mŕtvych spájaných s covidom predstavuje 0,7 percenta. Rovnaké percento pri úmrtiach detí uvádzal NICD už na začiatku decembra, z čoho je jasné, že pre deti omikron nie je 3,5 krát nebezpečnejší, ako varianty pred ním.

Varovanie pred omikronom

Hnonline tak tvrdia, že Yaneer Bar-Yam a Rastislav Maďar zrejme šírili vopred nedostatočne overenú informáciu. Maďar v utorok napísal, že svojím príspevkom chcel len varovať pred podceňovaním omikronu. Šéf juhoafrických štatistikov Welch upozorňoval, že s ich dátami je nutné pracovať opatrne. Ešteže naša pani ministerka spravodlivosti nežiada, aby jej zákon o šírení poplašných informácií platil globálne, lebo pán Welch by mal problém.

Foto europoslankyne v plavkách. To sú KRIVKY!
Otužovaniu prepadlo v ostatnom období niekoľko osobností nášho politického života. A nezabudli sa tým pochváliť ani na sociálnych sieťach. Tak, ako to v 2. deň tohto roka urobila aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Mladá,... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.