Koalícia zneužíva skrátené legislatívne konania. Občania nemajú šancu sa brániť
03 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Lámanie právneho štátu v rukách koalície nie je už nič nezvyčajným.  Expresné schvaľovanie zákonov sa stalo štandardom. Odborník varuje pred zneužívaním možnosti skráteného legislatívneho konania. Tému spracovala RTVS.  

Nedávno takto prešli aj odmeny za očkovanie pre dôchodcov. Ale podobne prechádzajú aj opatrenia, ktoré majú závažný dopad na životy občanov. A tí sa nedokážu brániť formou protestu, keďže v čase núdzového stavu je zákaz zhromažďovania.  

Odborníci varujú pred zneužívaním inštitútu skráteného legislatívneho konania. Pri ňom totiž poslanci nemusia akceptovať hlas verejnosti, čím obmedzujú ich legitímne občianske práva.

Obnova dôvery v právny štát je druhoradá
Práca pracovnej skupiny na obnovu dôvery v právny štát je momentálne prerušená. Vláda sa jej bude venovať hneď po tom, ako vyrieši boj s pandémiou. V rozhovore pre TASR to povedal predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). Premiér tvrdí, že časť z... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Viac ako 80 zákonov v expresnom konaní!

Viac ako 80 prijatých zákonov v skrátenom legislatívnom konaní je bilancia koalície, ktorá nalomila právny štát. Od začiatku pandémie sa takto prijali rôzne zmeny, ktoré riešili najmä koronakrízu.

„Skrátené legislatívne konanie znamená, že vy môžete schváliť zmenu zákona, prípadne aj zmenu ústavy v priebehu niekoľkých hodín. Štandardne trvá zmena zákona niekoľko mesiacov,“ vysvetľuje Vincent Bujňák, ústavný právnik z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Koalícia porušuje rokovací poriadok

V rokovacom poriadku sú určené jasné podmienky, kedy sa môže skrátené konanie využiť, a to v prípade, ak je ohrozená bezpečnosť štátu či ľudských práv alebo pri riziku veľkých hospodárskych škôd. No to koalícia často nerešpektuje. „Napríklad odvolanie Viery Tomanovej ako komisárky pre deti. Skutočne si nemyslím, že pozícia Viery Tomanovej nejakým spôsobom ohrozovala štátny rozpočet, poprípade ľudské práva a občianske slobody,“ upozorňuje Radoslav Štefančík, politológ z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala zákon o diaľničných známkach, ktorý takisto prešiel skráteným legislatívnym konaním, čo je podľa nej bezdôvodné. Rovnaký postup zvolila aj pri komisárke pre deti.

Novela volebného zákona skracuje moratórium na prieskumy,reaguje i na voľby 2022
Predvolebné prieskumy sa budú môcť zverejňovať aj tri dni pred voľbami. Skrátenie tzv. volebného moratória na 48 hodín pred dňom hlasovania vyplýva z novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý v sobotu (1.1.) nadobudol účinnosť. V... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.