Soul hlásil zriedkavý prípad: Neznáma osoba prešla z Južnej Kórey do KĽDR
02 | 01 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Neznáma osoba prešla na Nový rok z Južnej Kórey do Severnej Kórey, informovala v nedeľu armáda v Soule. Išlo o zriedkavé narušenie prísne stráženej hranice medzi oboma susednými štátmi, napísala tlačová agentúra AFP.

Prenasledovanie a chudoba v Severnej Kórei (KĽDR) viedli k tomu, že počas desaťročí od Kórejskej vojny ušlo do Južnej Kórey 30.000 ľudí, ale prípady prekročenia hranice opačným smerom sú mimoriadne zriedkavé.

Osobu zaznamenalo sledovacie zariadenie v demilitarizovanej zóne (DMZ), ktorá rozdeľuje Kórejský polostrov, v sobotu o 21.20 h miestneho času, uviedlo v nedeľu vrchné veliteľstvo juhokórejskej armády.

Spustilo to pátraciu operáciu armády, ale bez úspechu.

Politológ: Nabudúce dostaneme EAN na čelo?
Našim čitateľom dobre známy RNDr. Ján Baránek bol hosťom v relácii Eriky Vincourekovej na ZVTV a ich rozhovor bol veľmi zaujímavý. Nie len pre veriacich ľudí. Nežili sme normálnu dobu Sme na Slovensku prvá generácia, čo nezažila vojnu, hladomor,... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

"Bolo potvrdené, že osoba prekročila vojenskú demarkačnú líniu na Sever," doplnilo veliteľstvo.

Osoba ešte nebola identifikovaná, informoval novinárov predstaviteľ veliteľstva. Dodal, že úrady poslali v nedeľu Severu odkaz týkajúci sa toho prípadu.

Južná Kórea nezaznamenala žiadnu neobvyklú aktivitu severokórejskej armády, zdôraznil predstaviteľ.

V roku 2020 severokórejskí vojaci zastrelili a spálili telo juhokórejského vládneho predstaviteľa pre kontrolu rybolovu, ktorý podľa Pchjongjangu ilegálne prenikol cez námornú hranicu.

V ten istý rok Severokórejčan, ktorý tri roky predtým zbehol do Južnej Kórey, tajne prešiel cez prísne stráženú hranicu naspäť do KĽDR.

Jeho návrat prinútil predstaviteľov Severnej Kórey zaviesť lockdown v pohraničnom meste Kesong, pretože sa obávali, že môže byť infikovaný koronavírusom.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/01/smutne-vyrocie-este-ze-sa-nenaplnilo

Drvivá väčšina Severokórejčanov, ktorí ujdú, ide najprv do Číny, až potom sa vyberie do Južnej Kórey, a obvykle cez inú krajinu.

Iba veľmi malému počtu ľudí sa podarí prejsť cez DMZ, ktorá je plná nášľapných mín a na jej oboch stranách sa nachádza veľké množstvo strážiacich vojakov.