„Keď spadneš na dno, neponáhľaj sa z neho a chvíľu si na ňom polež"
01 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

"Len to najepšie, priatelia!" Píše na sociálnej sieti publicista Eduard Chmelár. Pripomína, že rok 2021 bol "náročný rok".

"Je to bezpochyby pravda. Zubatá kosila v takom tempe, že keď som si prečítal na konci roka ten zoznam vzácnych ľudí, ktorých sme stratili, ostal som stáť ako obarený. Ale chcem vám ukázať aj iný rozmer, ako sa dá na túto dobu pozerať."

Eduard Chmelár sa vracia o rok skôr: "Pre mňa sa začal rok 2021 strašne. Po bezohľadnom mocenskom zásahu ma pripravili o prácu, ktorú som miloval. Pošpinili moju česť, poohovárali ma v médiách a ľudia, ktorí ma doteraz úctivo zdravili, mi odrazu nevedeli prísť na meno. Stratil som pomerne veľa ľudí, o ktorých som si myslel, že sú priatelia, dokonca aj blízkeho človeka, na ktorého som sa spoliehal. Zo všetkých strán sa na mňa valili vedrá hejtu, že som mŕtvola, nikoho nezaujímam a tie moje bláboly už nikto čítať nebude... A vtedy som si spomenul na dávne slová svojej babky, ktorá krotila moju prílišnú netrpezlivosť tým, že mi radila: „Keď spadneš na dno, neponáhľaj sa z neho a chvíľu si na ňom polež. Nad sebou uvidíš už iba nebo a s čistou mysľou sa lepšie uvažuje, ako ďalej.“"

Všetko zlo je na niečo dobré

"Dnes môžem povedať, že som za ten novoročný kopanec vďačný. Prinútil ma postupne zmeniť svoj život a aj životný štýl. Vydal som úspešnú knihu, ktorá bola niekoľko mesiacov najpredávanejšou knihou na Slovensku a stala sa druhým najúspešnejším titulom v histórii Vydavateľstva Spolku slovenských spisovateľov (viac sa predalo len Hovorov k sebe od môjho obľúbeného rímskeho cisára a mysliteľa Marka Aurelia). Prometheus – Združenie svetských humanistov ma ocenilo titulom Humanista roka 2021. V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb mi darovali druhý život." Vyznáva sa Eduard Chmelár.

Cesta z karikatúry demokracie existuje

Je čas aj na optimizmus. Optimizmus tkapovediac rozumný - podľa poitológa Chmelára: "A predovšetkým, uvedomil som si, že cesta k zmene sveta a k lepšiemu Slovensku pre všetkých dnes nevedie cez politiku, ale cez osvetu, kultúru a novú paradigmu civilizácie. Bez toho, aby ste zasiali semienka trvalých hodnôt, sú voľby iba karikatúrou demokracie a politika je iba bezcieľnym šaškovaním a mocenskou manipuláciou s netrpezlivými masami. A s tým sa nikdy neuspokojím."

Ak nemáte nepriateľov, nestojíte za nič

"Hejterov, samozrejme, neubudlo, pretože keď sa usilujete o niečo dôležité a nemáte nepriateľov, nestojíte za nič. Podstatné je však niečo úplne iné. Pre mňa minulý rok nebol len náročným. Bol prelomovým. Verím, že som v ňom zasial semienka niečoho, čo bude v nasledujúcich rokoch kvitnúť a prinášať dobré plody. A čo je hlavné - tí, ktorí za niečo stáli, v mojom živote zostali a vážim si ich ešte viac."

Nájdite v sebe silu

"Vám všetkým želám, aby ste v sebe aj uprostred tohto marazmu našli silu zmeniť svoj život. Neznamená to, že bude hneď lepšie. Znamená to, že všetko, čo budete robiť, bude dávať väčší zmysel. Lebo žijeme búrlivé neisté časy a život bude priať len pripraveným. A hoci je nový rok iba dátumom v kalendári, ktorý pre väčšinu iných kultúr nič neznamená, želám vám, aby ste ho čo najdlhšie prežili v zdraví, šťastí, pohode, vzájomnej úcte a mieri." končí svoj status z prelomu rokov publicista Eduard Chmelár.

Máme už to najhoršie za sebou? (Silvia Porubänová)
Názor Silvie Porubänovej (Pravda) Uznávaná sociologička Silvia Porubänová, riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva, verí, že Slovensko má to najhoršie už za sebou. Debaty o predčasných voľbách vníma ako politickú hru.... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

______________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.