TOTO ani netušíte! Tesne pred Vianocami sme boli krok od chladu a tmy
31 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Nadávali ste, ako zdražie elektrická energia? Môžete byť radi, že nejakú vôbec máte! Krátko pred Vianocami sa totiž elektrika niekde už nedala kúpiť vôbec.

Pár dní pred Vianocami musel hlavný dodávateľ elektrickej energie vo Východoslovenskom regióne, spoločnosť VSE, informovať desiatky firemných klientov, že im nedokáže zabezpečiť dodávku elektrickej energie na budúci rok, informuje týždenník TREND.

Keď elektriku nekúpite za žiadne peniaze

Hovorkyňa spoločnosti Katarína Šulíková uviedla, že išlo o bezprecedentnú situáciu, aká ešte v histórii nenastala. Nič také neočakávali.

"Nedokázali sme firemným zákazníkom – s končiacou zmluvou na konci roka – ponúknuť novú zmluvu na dodávku elektriny od 1.1. 2022 a to kvôli
nesplneniu záväzkov na strane našich partnerov," šokovala hovorkyňa. 

VSE totiž nenakupuje priamo na burze, ale prostredníctvom partnerov. S nimi má dlhoročné zmluvy na dodávku. Niektorí z týchto partnerov VSE oznámili, že nie sú schopní dodať elektrinu na rok 2022.

Policajti sa vyroja na ulice, aby kontrolovali občanov
Polícia na Slovensku počas najbližších dní posilní výkon služby. Policajti budú zaradení podľa potreby, vývoja situácie a aj na základe platných protipandemických opatrení. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | TASR / JK

Ministerstvo hospodárstva nemohlo zasiahnuť

Spoločnosti, čeliace reálnej možnosti, že od Nového roka budú potme a v zime, v panike kontaktovali Ministerstvo hospodárstva SR. Jeho hovorkyňa Katarína Matejková pre TREND potvrdila, že na ministerstvo sa obrátilo viacero firiem. Nemohli však nijako zasahovať.

"Tieto komodity sú obchodované na voľnom trhu, do ktorého štát nemá ako zasiahnuť a samotná Európska komisia pred akýmkoľvek ohýbaním trhu varuje," vysvetlila Matejková.

Problém mala celá Európa

O tom, že energetická kríza v Európe sa zhoršuje, informovali viaceré média, ako napríklad New York Times či Bloomberg. Počas posledných mesiacov zlyhalo približne 40 dodávateľov elektrickej energie vo Veľke Británii, Holandsku, Nemecku, Belgicku, Fínsku či Singapure. 

Líder SaS pomenoval najzásadnejšiu vec, ktorá sa koalícii počas roka podarila
Bol to kľúčový krok pre ďalšie fungovanie koalície! Takto ohodnotil jarnú výmenu premiéra minister hospodárstva. Čo sa však za dva roky vo vláde naučil nekomentovať? Jediné pozitívum za celý rok? Výmena premiéra! Najzásadnejšia vec, ktorá sa... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Čo všetko zmôžu peniaze - zvíťazil, kto dal viac

No prišlo vykúpenie! VSE už krátko po Vianociach informovala, že našla riešenie situácie a všetci postihnutí klienti už majú zmluvy hotové. 

Situácia na trhu sa obrátila a po Vianociach cena zemného plynu a tým pádom aj elektrickej energie začala klesať. Postoj zmenili dodávatelia skvapalneného zemného plynu (LNG).

Ceny zemného plynu v Európe boli také vysoké, že tankery s LNG po ceste zmenili svoj kurz a miesto do Ázie zamierili do Európy. Situáciu tak zachránil trh.

Politológ Lenč: Vládna koalícia zostala tento rok mentálne v opozícii! Koľkých hádok ešte budeme svedkami?
Zvykli si byť opozíciou a sú ňou doteraz! To je názor politológa Jozefa Lenča na súčasnú vládnu koalíciu. Aké má teda šance na spoluprácu v budúcom roku a budú pokračovať koaličné hádky? Stále rozhoduje Matovič? "Napätie medzi koaličnými... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.