Podpis zosnulého exšéfa polície je pod množstvom úspešných prípadov
30 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Dnes je tomu presne rok, čo v Prešove zomrel generál Milan Lučanský. Mainstreamové médiá vtedy na jeho meno s veľkou obľubou hádzali špinu, ako na skorumpovaného človeka... Pravdou je, že po sebe zanechal nemalé úspechy. Aké?

Kto bol Milan Lučanský?

Narodil sa v roku 1969 v Poprade. Skončil SOU chemické a vtedy sa rozhodol pre prácu policajta. V roku 1989 nastúpil ako frekventant pohotovostného útvaru vtedajšej Verejnej bezpečnosti. V kariérnom raste pokračoval do roku 2008, kedy sa stal riaditeľom odboru Stred ÚBOKu. (Predchodca NAKA, pozn. red.). Popri práci vyštudoval aj Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici, rekapituluje Pluska život generála Lučanského. 1. júna 2018 bol vtedajšou ministerkou vymenovaný na post policajného prezidenta. 

Černák ho neznášal

Milan Lučanský bol totiž členom tímu, ktorý vyšetroval práve vraždy mafiánskeho bossa M. Černáka. Ten bol 10. novembra 2009 odsúdený na 25 rokov a odvtedy podľa Plusky nevedel prísť Lučanskému na meno. 

Exšéf policajtov dostal za mreže aj z médií známy gang kyselinárov. Kyselinári "biele kone" nechali rozpustiť v kyseline, čím si chceli zabezpečiť beztrestnosť v zmysle "kde niet obete, niet ani vraždy". Tí tu pôsobili na prelome tisícročí a v rokoch 2006 a 2007 boli dvaja hlavní aktéri odsúdení na doživotie.

Bývalý minister zdravotníctva: všetci zdravotníkom pridávajú, my berieme
Koniec roka je čas, kedy sa rekapituluje dianie v spoločnosti. Nevyhol sa tomu ani exminister zdravotníctva, Richard Raši (Hlas-SD). Ukážkový príklad "Neviem, či zdravotníkom hádzali polená pod nohy naschvál, alebo to bolo iba výsledkom ich... Čítať ďalej
30 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Pamätáte si na...?

Nie, to nie je zábavný kvíz, v ktorom vám niekto bude ukazovať desiatky fotiek s tvárami celebrít spred desiatok rokov. To je len výpočet množstva prípadov, ktoré M. Lučanský vyšetroval. Tak napríklad ...vraždu Jána Kubašiaka, či mafiánskej skupiny Sátorovcov? Prípadne výbuch telefónnej búdky v Žiline. Ten sa stal v roku 1998 a tresty boli udelené po takmer dvoch desaťročiach.

Poďme ale k jeho vrcholovým funkciám

Už počas toho, ako viedol PZ sa rozbehla aj akcia Búrka, v rámci ktorej bolo zaistených množstvo osôb z oblasti súdnictva. Pre korupciu na súdoch tu polícia zadržala napríklad Moniku Jankovskú, Zuzanu Maruniakovú, Mariam Repákovú, Denisu Cvikovú a mnohých iných. Neskôr v kauze Dobytkár obvinili ďalšie osoby vrátane Norberta Bödöra.

Koniec vo vedení polície

Ten prišiel k 31. augustu minulého roka. Pluska predpokladá, že akcie NAKA ako Boží mlyn boli rozbehnuté ešte počas toho, ako vo vedení polície pôsobil M. Lučanský. Na základe výpovedí obvinených práve v kauze Boží mlyn nakoniec NAKA zadržala začiatkom decembra aj Lučanského v akcii Judáš. 6. decembra ho súd vzal do väzby a 29. decembra sa mal Lučanský v Ústave na výkon väzby pokúsiť o samovraždu. Milan Lučanský († 51) zomrel v prešovskej nemocnici 30. decembra minulého roku. Zanechal za sebou ženu a tri deti.

Vyšetrovanie smrti Lučanského naďalej prebieha. Na január je naplánovaná rekonštrukcie jeho smrti, ktorá by vyšetrovanie mala posunúť ďalej. 

Po nadobudnutí účinnosti nálezu ÚS bude možné nariaďovať iba domácu izoláciu
Po nadobudnutí účinnosti nálezu Ústavného súdu (ÚS) SR bude možné nariaďovať iba izoláciu v domácom prostredí. Pre TASR to vysvetlila Barbora Nosianová zo sekretariátu verejného ochrancu práv (VOP). Upozornila, že do prijatia rozhodnutia ÚS SR... Čítať ďalej
30 | 12 | 2021 | im/tasr

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.