Po nadobudnutí účinnosti nálezu ÚS bude možné nariaďovať iba domácu izoláciu
30 | 12 | 2021 I im/tasr

Po nadobudnutí účinnosti nálezu Ústavného súdu (ÚS) SR bude možné nariaďovať iba izoláciu v domácom prostredí. Pre TASR to vysvetlila Barbora Nosianová zo sekretariátu verejného ochrancu práv (VOP).

Upozornila, že do prijatia rozhodnutia ÚS SR bola izolácia a karanténa prípustná v domácom prostredí, nemocničnom alebo inom určenom zariadení. "ÚS SR však rozhodol, že všetky tieto druhy, až na izoláciu v domácom prostredí, sú protiústavným obmedzením osobnej slobody. Po nadobudnutí účinnosti nálezu ÚS SR je preto možné nariaďovať už iba izoláciu v domácom prostredí," povedala Nosianová.

Priblížila, že pojem izolácia je v zákone presne definovaný. "Rozumie sa ním oddelenie chorej osoby alebo osoby, u ktorej je podozrenie, že je chorá, od ostatných osôb, s cieľom zabrániť rozšíreniu nákazy. To však znamená, že takáto domáca izolácia nemôže byť nariaďovaná komukoľvek, ale len osobe chorej alebo osobe, u ktorej existuje rozumné, respektíve dôvodné podozrenie, že môže byť chorá,“ podotkla.

Ombudsmanka sa zobudila? Spomenula si, že háji ľudské práva?
Verejná ochrankyňa práv, Mária Patakyová, ktorá sa sporadicky ozýva na facebookovom profile Verejných ochranca práv najmä v súvislosti s právami LGBT, sa zobudila. Všimla si, že sa masovo porušujú práva Slovákov, hoci si vybrala jedno z mnohých... Čítať ďalej
02 | 12 | 2021 | Ján Papuga

ÚS SR na začiatku decembra sčasti vyhovel návrhu verejnej ochrankyne práv SR Márie Patakyovej, ktorá žiadala o posúdenie ústavnosti niektorých zásahov do práv počas pandémie na základe zákona o ochrane verejného zdravia. Rozhodol, že v nesúlade s ústavou je časť zákona, ktorá sa týka nariaďovania izolácie osobám mimo domáceho prostredia a karanténnych opatrení. Vykonávacie predpisy vydané v nesúlade s nálezom ÚS SR stratia účinnosť dňom jeho vyhlásenia v Zbierke zákonov SR. Táto strata účinnosti má právne účinky do budúcnosti, preto nezakladá náhradové nároky v dôsledku opatrení z minulosti.