Bývalý minister zdravotníctva: všetci zdravotníkom pridávajú, my berieme
30 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Koniec roka je čas, kedy sa rekapituluje dianie v spoločnosti. Nevyhol sa tomu ani exminister zdravotníctva, Richard Raši (Hlas-SD).

Ukážkový príklad

"Neviem, či zdravotníkom hádzali polená pod nohy naschvál, alebo to bolo iba výsledkom ich amaterizmu, ale v minulom roku sme videli ukážkový príklad, ako by sa vláda a ministerstvo k zdravotníkom a k ľuďom nemalo správať," začal kriticky podpredseda strany HLAS a člen zdravotníckeho výboru NR SR Richard Raši s tým, že ako príklad uviedol napríklad nekomunikáciu vlády so zdravotníkmi.

Podrazy voči zdravotníkom

Tí nezaujímali premiéra, či Mareka Krajčího, ale ešte horšie bolo to, keď dva mesiace pred koncom roka minister zdravotníctva Lengvarský a minister financií Matovič vzali zo systému 232 miliónov eur. Okolité štáty pritom zdravotníkom pridávajú, Slovensko nemocniciam a ambulanciám berie. Peniaze tu boli, no "vyhodili sa" na vznik Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve. Jeho úlohy mohol naďalej plniť odbor na MZ SR.

I.Matovič: Post ministra spravodlivosti nepatrí M.Kolíkovej, ale strane Za ľudí
SaS ignoruje koaličnú zmluvu vo veci prerozdelenia ministerských postov, stolička ministra spravodlivosti nepatrí Márii Kolíkovej, ale strane Za ľudí. V rozhovore pre TASR to skonštatoval minister financií a líder OĽANO Igor Matovič. Predseda... Čítať ďalej
30 | 12 | 2021 | im/tasr

Smiešne štyri percentá

Okolité štáty zdravotníkom dvíhajú platy o desiatky percent, no na Slovensku sme sa zmohli len na štvorpercentné zvýšenie. Zdravotníkom sa síce pridalo 350 eur, no nie všetkým a až po veľmej vlne kritiky. "Zabudli" napríklad na vodičov sanitiek. "Ak by som chcel spomenúť všetky zlé rozhodnutia ministerstva, ktoré smerujú proti pacientom a zdravotníkom, potreboval by som na to podstatne väčší priestor. Mnohé kroky ministerstva idú proti zdravému rozumu - v čase pandémie chce ministerstvo zrušiť v našich regionálnych nemocniciach takmer 40 percent akútnych lôžok a z viac ako 20 zabehnutých nemocníc urobiť akési doliečovacie ústavy." Nešetrí kritikou R. Raši.

Boj s pandémiou

Práve v ňom urobila podľa Richarda Rašiho vláda najviac chýb. "Múdry človek sa učí na chybách druhých, nie na vlastných ako naša vláda." R. Raši hovoril o tom, že v lete sa vláda chválila, že sme na tretiu vlnu pripravení, no keď prišla, zrahu premiér, aj ministri hovoria o humanitárnej kríze. Tiež pripomenul nedostatok očkovacích látok na začiatku roka, keď sa ľudia vo veľkom chceli očkovať, no minister Krajčí neobjednal vakcíny. "Aj tých málo vakcín, čo sme tu mali, dostali mladí politici a celebrity, namiesto starších ohrozených ľudí, ktorí ich potrebovali najviac." 

Trapas so Sputnikom

Podľa slov I. Matoviča ešte ako premiéra sa malo touto vakcínou zaočkovať pol milióna ľudí. Namiesto toho vakcína ležala v skladoch a dostalo ju len osemnásťtisíc ľudí. "Očkovacia kampaň ako keby nebola a vláda dokonca nezverejňovala, aj napriek výzvam strany HLAS, všetky a pravdivé informácie o tom, koľko očkovaných a akými vakcínami ochorelo, dostalo sa do nemocníc, na ventiláciu, prípadne koľko z nich zomrelo," upozorňuje ďalej R. Raši: "V strane HLAS sme podporovali všetky dobré vládne návrhy v boji s pandémiou, ako napríklad vytvorenie špeciálnych covidových ambulancií. Hoci zákon už rok máme schválený, hádajte, koľko takýchto ambulancií vzniklo? Ani jedna." 

Od nevyjasnenej smrti bývalého policajného prezidenta ubehol rok
O tom, že Milan Lučanský má vypovedať na NAKA sa dozvedel počas dovolenky v Chorvátsku. A tak ju 3. decembra 2020 rodina prerušila, aby sa vrátili na Slovensko. Prinášame zhrnutie udalostí, ktoré sa jeho odchodom na výsluch spustili. Nemôže ísť o... Čítať ďalej
30 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Transparentnosť...? V Programovom vyhlásení vlády

Tam je spomenutá viac, ako 80 krát, no "Vláda nie je schopná spraviť transparentné výberové konanie na takmer žiadnu pozíciu. Napríklad nového riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií vybrali tak, že proti tomu protestovali aj zástupcovia mimovládnych organizácií, ktoré sa výberového konania mohli zúčastniť." Konštatuje R. Raši a pripomína ďalších nemálo prešľapov len v oblasti manažmentu pandémie.

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.