Tragédia v Osadnom bola len otázkou času
29 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Dňa 20. decembra v nočných hodinách sa v Zariadení sociálnych služieb v Osadnom stala obrovská tragédia - z cigarety v posteli jedného z klientov vznikol požiar, pri ktorom zomrel jeden človek. Ďalší traja zomreli po týždni a ďalších osem osôb skončilo vo vážnom stave v nemocnici. Pred pár dňami zrejme dobrovoľne odišiel aj riaditeľ zariadenia, Ján Šrenkel. Čo sa vlastne stalo, zisťovala Pluska.sk

Najväčší rozruch

vyvolala práve riaditeľova smrť. Podľa miestnych si život vzal sám. „Janko bol veľmi citlivý človek. Klientov bral ako svoju rodinu. Prežíval s nimi radosti, ale aj ich starosti. Požiar, smrť klienta a zranenia ďalších znášal veľmi ťažko. Zrejme neuniesol ťarchu, že niečo také hrozné sa stalo práve v ‚jeho ústave’, a preto sa rozhodol odísť dobrovoľne. Zastrelil sa v lese pri Snine, kde býval,“ prezradil jeho priateľ. „Nič mimoriadne sme na ňom nevideli. Nevieme, prečo sa uchýlil k takému činu a či to vôbec súvisí s požiarom,“ povedala s plačom jedna zo zamestnankýň zariadenia.

Zuzanin príhovor

„Ďakujem všetkým jeho priateľom, kolegom, známym a všetkým ľuďom, ktorí pri ňom vždy stáli v dobrom i zlom, v pracovnom i osobnom živote. Bolesť, ktorá nás zasiahla, sa nedá opísať slovami, preto prosím o tichú spomienku na výnimočného človeka, syna, manžela, otca, dedka a riaditeľa, ktorý pomohol vždy a každému, kto to potreboval. Oci, si nenahraditeľný. Naveky v mojom srdci. Tvoja Zuzka." Týmito slovami sa prihovorila dcéra riaditeľa, Zuzana.

Kauza dotácií na ošípané: zlaté prasa zo štátnej kasy pre nových „našich ľudí“
Prinášame vyjadrenie Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) ku kauze dotácií na ošípané. Veľké rozhorčenie "Netradične vypísaná podpora, zverejnená na netradičnom mieste a netradične málo času pre poľnohospodárov na zapojenie... Čítať ďalej
29 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Polícia prípad vyšetruje

„Vzhľadom na vyšetrovanie, aj na citlivosť samotného skutku, bližšie informácie v tomto štádiu vyšetrovania nie je možné poskytnúť,“ povedala Jana Ligdayová, hovorkyňa krajskej polície v Prešove. V trojposchodovej budove vypukol požiar na druhom poschodí okolo tretej nad ránom. Klientov okamžite evakuovali a na miesto dorazili aj kriminalisti. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia.

Zatvorte Zátišie!

Občianske združenie Nezávislá platforma SocioFórum v reakcii na požiar vyzvalo zodpovedné inštitúcie, aby budovu, v ktorej sa nachádza CSS Zátišie v Osadnom, okamžite zatvorili. Vo vyhlásení OZ je výzva na presťahovanie klientov do dôstojných a bezpečných priestorov. Lenže problém nie je v budove. Na sociálnych sieťach sa okamžite po požiari rozprúdili diskusie o tom, prečo a ako sa to vlastne mohlo stať.

Názor nezainteresovaných zamestnancov

"Bola to len otázka času." odpovedala nám sestra, ktorá odišla pracovať do zahraničia. "Nebudem vás zaťažovať normami, ale tie sú také, že sa bežne stáva, že v službe pri niekoľkých desiatkach pacientov sú dve ženy. Takže v nočnej službe to môže vyzerať tak, že kým vy ste pri prebaľovaní jedného pacienta, zvonia na vás ďalší traja, pričom jeden sa možno potrebuje napiť, ďalší spadol, lebo dostal závrat cestou z WC a vy v hlave musíte zvoliť, ktorého budete ratovať skôr."

Stropkovčan strieľal v Košiciach z plynovej pištole na ľudí, nikto nevie prečo
Krátkou expanznou zbraňou ohrozoval ľudí v pondelok v Košiciach na Ťahanovskej ulici 31-ročný muž. Zo zbrane krátko pred poludním opakovane vystrelil, a to aj v smere na jednu z tam prítomných osôb. O udalosti informovala v stredu košická krajská... Čítať ďalej
29 | 12 | 2021 | Juraj Karas / TASR

Čo si myslí klient podobného zariadneia?

"Niektoré zariadenia sú v starých, ozaj nevyhovujúcich budovách. Bývalých kaštieľoch na okraji dedín a podobne. Neviem, ako vyzeralo toto konkrétne zariadenie, jedno ale viem," rozhovoril sa Richard, žijúci v zariadení podobného typu: "Sociálne služby sú personálne neskutočne poddimenzované. Keby aj neboli - môže mať každý klient za chrbtom nejakého "policajta", ktorý keď chce porušiť nejaké pravidlo ho poklepe po pleci a urobí na neho ,no-no-noʻ?"

Prosba o reformu

A tak klienti, ale aj zamestnanci podobných zariadení prosia - tento systém treba urýchlene reformovať. Ak teda nechceme, aby sa scenár z Osadného opakoval v inom "kúte" Slovenska.

Rekonštrukcia Lučanského smrti by mohla viesť k záveru vyšetrovania
Ani po roku od tragickej smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského sa vyšetrovanie ešte neukončilo. Rekonštrukcia udalostí, ktoré viedli k jeho smrti, by sa mala uskutočniť v druhej polovici januára 2022, informovalo Sme. Po vykonaní... Čítať ďalej
29 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.