Veľké porovnanie efektivity boja o vzdušný priestor nad Ukrajinou v prípade útoku Západu na Rusko
27 | 12 | 2021 I Ivan Brožík

Po páde Sovietskeho zväzu v roku 1991 boli bratské Rusko a Ukrajina neustále v konfliktoch v mnohých obranných otázkach, pričom napätie sa len vystupňovalo po zvrhnutí ukrajinskej vlády v roku 2014 a po nastolení nového, otvorene prozápadného režimu v Kyjeve. V súčasnosti sa aktivity Ukrajiny zameriavajú na prípadnú vojnu s Ruskom. Aké má v nej Kyjev šance či už s podporou západu, alebo aj bez nej?

Hlavný denník pripomína, že pri čerpaní zdrojov pre tento článok sa opieral o výlučne špecializovaný, nadnárodný, ideologicky nikým ovplyvňovaný armádny web militarywatchmagazine.com.

Reťazec udalostí sa spustil Krymom

Po  zmene moci v Kyjeve, aktívne režírovanej a podporovanej "zvonka", Rusko obsadilo Krymský polostrov. Krym je a bol vždy etnicky a jazykovo ruský, ale treba spomenúť, že za čias existovania Sovietskeho zväzu ho vtedajšie vedenie v Moskve pričlenilo geograficky k zväzovému štátu Ukrajina. 

Buďme konkrétni - dňa 19. februára 1954, pri príležitosti 300. výročia pripojenia Ukrajiny k Rusku odovzdalo Prezídium Najvyššieho sovietu ZSSR Krym Ukrajine (vtedajšej Ukrajinskej sovietskej socialistickej republike). Okrem propagandistických motívov hrali v tomto rozhgodnutí úlohu aj faktory ako: geografická blízkosť, previazanosť ekonomík a kultúrne vzťahy.

Krym - podpora pre Rusov na Ukrajine

Polostrov Krym, zopakujme, že etnicky a jazykovo ruský, aj pod niekdajšou správou Ukrajiny, však poskytoval a doteraz aj ako súčasť územia Ruskej federácie poskytuje podporu množstvu "povstaleckých skupín" v rusky hovoriacich regiónoch východnej Ukrajiny. S pokračujúcim zhoršovaním vzťahov a rastúcim napätím najmä od novembra 2021 sa na Západe opakovane propagandisticky zdôrazňovala možnosť širších ruských vojenských operácií proti Ruskému susedovi Ukrajine.

Čo by z toho (teraz) asi Moskva mala

Ukrajina je po prozápadnej oranžovej revolúcii doslova vykradnutá miestnymi oligarchickými  mafiami, komik Zelenskij zostal vo svojej pozícii komika či skôr tragikomika aj po zvolení do prezidentského úradu v Kyjeve. Je hlavou totálne zdecimovaného štátu, v ktorom nateraz ešte fungujú ako tak zvyšky toho, čo vzniklo za éry Sovietskeho zväzu. Moskva o takú štátnu ruinu záujem nemá. Minskými dohodami sa akurát snažila riešiť situáciu na Ukrajine nenávidených etnických Rusov. Vo východných oblastiach krajiny hrozili zverstvá, ktoré sa odohrali počas rozpadu Juhoslávie. Časť z nich sa tam  deje ostentatívne a za tichého súhlasu samozvaného "demokratického" sveta dodnes. Kyjev preto dohody z Minska nerešpektuje, tvári sa, že ho k nim nič neviaže. A Západ mu to demagogicky toleruje.

Kyjev jednoducho nemá na to, aby začal vojnu

Nechajme bokom totálnu demoralizáciou Ukrajinskej armády, v ktorej najväčším hrdinstvom veliteľov je rozkrádať zásoby pohonnýcvh hmôt a kšeftovať so všetkým, čo má ešte akú-takú hodnotu v prostredí medzinárodnej mafie so zbraňami. Dokážu rozpredať aj tú "vojenskú pomoc", ktorú im tam leteckým mostom usilovne lifruje NATO spolu s USA.

Zhrnutie militarywatchmagazine com

"Povaha ozbrojených síl Ukrajiny a Ruska znamená, že počiatočné fázy akéhokoľvek potenciálneho konfliktu veľkého rozsahu budú pravdepodobne rozhodujúce, pričom útoky na miesta protivzdušnej obrany, letiská, veliteľské centrá a iné ciele strategického významu sa očakávajú v priebehu niekoľkých hodín. Schopnosť ruského letectva rýchlo ovládnuť ukrajinskú oblohu je hlavným faktorom ovplyvňujúcim, ako ľahko môžu pozemné prostriedky prejsť krajinou a získať nad ňou bleskovú kontrolu.

Ukrajina má iba zvyšky letectva

Schopnosti ukrajinského letectva zostávajú obmedzené, pričom krajina sa spolieha na malú flotilu lietadiel postavenú v 80. rokoch, ktorá odvtedy zaznamenala iba zanedbateľné modernizácie. Letové hodiny pilotov, obmedzené na približne 40 ročne, ešte viac obmedzujú ich schopnosť . Údržba je vážne nedostatočná, niet nmáhradných dielov, často ani palivo do nádrží. Stíhacia flotila Ukrajiny pozostáva z približne  35 lietadiel MiG-29 a 35 lietadiel štvrtej generácie Su-27. Hocia j pripustíme, že Su-27 je potenciálne veľmi účinná platforma, tým v ukrajinskej službe chýba munícia vzduch-vzduch s dlhým doletom s nezávislým navádzaním. Moderné ruské lietadlá ako Su-30SM, Su-34 a Su-35 pravdepodobne ani nebudú musieť podstúpiť vzdušné súboje s ukrajinskými. 

Technologický rozdiel celej generácie

Militarywatchmagazine com ďalej uvádza: Očakáva sa, že z ruskej strany bude rozhodujúci nesúlad v schopnostiach elektronického boja a protiopatreniach najmä pre lietadlá a radarové riadené strely, pričom technologický rozdiel je viac ako 25 rokov. Ďalšou prekážkou (ne)schopnosti ukrajinskej stíhacej flotily chrániť jej vzdušný priestor sú nižšie počty a veľmi nízka miera dostupnosti, čo znamená, že väčšina flotily zostane na dráhach aspoň niekoľko dní po vypuknutí prípadnej ofenzívy. To poskytuje ruským aktívam dostatok príležitostí na ich neutralizáciu na zemi pomocou širokej škály presne navádzaných zbraní zo vzduchu a mora. Obrovská nerovnováha v letectve, kvantitatívne a čo je dôležitejšie kvalitatívne, znamená, že Ukrajina sa bude musieť vo veľkej miere spoliehať na svoj pozemný systém rakiet zem-vzduch, aby mohla asymetricky napadnúť ruské sily. Ten je však tiež generačne zastaraný a proti novým ruským systémom nemá ani najmenšiu šancu. Ukrajina sa nedokáže ani brániť, nieto ešte rozvinúť nejakú protiofenzívu, ktorá by mohla vážne znepokojiť ruskú generalitu.

Kyjevské "bu"-"bu" "bu"

Dokonca aj keď vylúčime otázky týkajúce sa morálky a bojovej pripravenosti armády pod velením Kyjeva (už ten výraz sám o sebe je švejkovskou iróniou), schopnosť Ukrajiny  udržať  obranu proti ruskej leteckej aktivite je veľmi obmedzená v dôsledku obrovského technologického rozdielu medzi týmito dvoma krajinami. Pričom ruské letectvo do značnej miery vyradilo svoje vybavenie zo sovietskej éry, zatiaľ čo Ukrajina na ňom stále stavia svoju fiktívnu obranyschopnosť. najnpovšie informácie hovoria oveľmi vážnom signále - v prípade ostrého konfliktu by sa z územia Ukrajiny pakovali ako prví vojaci Britského kráľovstva. Plány na ich evakuáciu sa už horlivo pripravujú. Určite by neboli prví, ani jediní.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/27/britski-vojaci-su-pripraveni-zutekat-z-ukrajiny

__________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.