Jozef Lenč: 2021 je rokom politického zmaru!
27 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Hľadiac na rok zmaru, politický rok 2021 na Slovensku, niet výstižnejšieho hodnotenia našej súčasnej mizérie," píše politológ Jozef Lenč a cituje z knihy spomienok Petra Pitharta s názvom Po devětaosmdesátém. Krátky úryvok podľa neho úplne vystihol nálady a situáciu na Slovensku v roku 2021.

Petr Pithart, ako píše Lenč roky pôsobil v pozícii predsedu vlády Českej republiky 1990-92 a v knihe s názvom Po devětaosmdesátém, ktorá vyšla v roku 2016, hodnotí českú politickú realitu z polovice druhej dekády 21. storočia podľa Lenča nasledovne:

"Pri tom všetkom tuzemskom spochybňovaní hodnôt pôvodom západnej, európskej civilizácie nie je celkom isté, či u nás ešte vôbec chceme žiť v systéme liberálnej demokracie, s právnym štátom a jemu zodpovedajúcimi inštitúciami, s deľbou moci, ktorá k nim prislúcha a s ich vzájomnou kontrolou.

Nie je jasné, či nám vôbec záleží na dodržiavaní ústavy, tej najdôležitejšej inštitúcie. Sme každodennými svedkami toho, ako sa politika vo svojom pôvodnom význame nielen vyprázdňuje, čo do vecného obsahu, ale stáva skôr praktickým inštrumentom k využívaniu kumulovanej moci či pokračovaním biznisu inými prostriedkami," cituje Jozef Lenč Petra Pitharta.

V závere konštatuje, že hľadiac na rok zmaru, politický rok 2021 na Slovensku, niet výstižnejšieho hodnotenia našej súčasnej mizérie.

Achillova päta našich ministrov zdravotníctva: Ktorý zvládal funkciu lepšie?
Máme za sebou ďalší rok pandémie koronavírusu. Na poste ministra zdravotníctva vystriedal Krajčího Lengvarský, no zmenilo sa niečo? HN sa pozreli na doterajšie pôsobenie Lengvarského aj očami odborníkov. Začiatkom apríla začal veliť rezortu... Čítať ďalej
26 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.