Achillova päta našich ministrov zdravotníctva: Ktorý zvládal funkciu lepšie?
26 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Máme za sebou ďalší rok pandémie koronavírusu. Na poste ministra zdravotníctva vystriedal Krajčího Lengvarský, no zmenilo sa niečo? HN sa pozreli na doterajšie pôsobenie Lengvarského aj očami odborníkov. 

Začiatkom apríla začal veliť rezortu zdravotníctva generál Vladimír Lengvarský. Ten dostal do vienka krajinu zmietajúcu sa v pandémii, podfinancové zdravotníctvo, odchádzajúci personál a najmä nahnevaných obyvateľov. 

Lengvarský verzus Krajčí

Zásadnou zmenou v ministrovaní sa ukázala komunikácia. Už koncom leta mnohé kraje Slovenska tvrdili, že Lengvarský je v tomto lepší. „Oceňujeme spoluprácu s tímom súčasného ministra zdravotníctva a cítime posun k lepšiemu oproti minulosti,“ hovorí Michal Feik z komunikačného odboru Bratislavského samosprávneho kraja.

Podobne to má aj susedný Trnavský kraj. „Komunikácia s rezortom sa za posledné mesiace zlepšila,“ dodáva za samosprávu Peter Kováčik.

Rovnako to videla aj prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová. „Vítame, že na čele rezortu zdravotníctva stojí rozhodný líder, ktorý sa snaží počúvať názor zdravotníkov. Oceňujeme najmä jeho priamu komunikáciu a pozitívne vnímame aj snahu ministerstva zdravotníctva o zapojenie odborníkov z radov zdravotníkov do prípravy reforiem a legislatívnych zmien,“ uviedla. 

Minister vnútra plánuje zmeny v odmeňovaní policajtov. Zverejnili o čo ide
Odmeňovanie policajtov za službu v noci, cez víkend alebo vo sviatok by sa malo zjednotiť. Ministerstvo vnútra (MV) SR navrhuje zaviesť premenlivý príplatok, ktorý má byť vyplácaný v súlade so skutočne odslúženými hodinami. Cieľom úpravy je tiež... Čítať ďalej
26 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová/TASR

Zdravotnícky analytik Martin Smatana tvrdí, že ministrov je ťažké porovnávať. „Aj keď ide pre mnohých o ľahkú otázku, mne sa ťažko odpovedá,“ hovorí pre portál. Vysvetľuje to tým, že kým Krajčí bojoval s pôvodnou mutáciou a tou z Británie, Lengvarský dostal do vienka deltu. 

„Ak to však mám zhodnotiť, tak napriek týmto priťažujúcim okolnostiam zvláda minister Lengvarský pandémiu výrazne lepšie ako minister Krajčí,“ dodáva Smatana. 

Napriek tomu mu vyčíta nízku mieru očkovanosti Slovenska, keď aspoň jednu dávku má len polovica ľudí. Podobne ako pri Krajčím je tak aj u Lengvarského očkovanie jeho Achillovou pätou.

Niekto tu klame, ale prečo? Francúzi hovoria o konci pandémie
"Pozitívne správy na konci roka prichádzajú zo sveta, kde nemajú Kolíkovú, čo chce dať 10 ročný trest za vedecké informácie." Píše Tomáš Taraba na sociálnej sieti. Dodajme, že vo Francúzsku, v krajine, na ktorú sa odvoláva, nemajú ani Matoviča,... Čítať ďalej
26 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Financie chýbajú stále

Zdravotníctvo je jeden z najviac podfinancovaných sektorov v krajine. Aktuálna vláda to pripisuje na vrub vládam Roberta Fica. Ten tvrdí, že starať sa má ten, čo je pri kormidle.

Peniaze však v každom prípade chýbajú, na čo upozorňujú rôzne asociácie, poslanci, lekári. Rozpočet na rok 2022 pri zdravotníctve kríva napríklad v platovej oblasti, čo ukázali aj decembrové protesty záchranárov.

Minister Lengvarský povedal, že na korektnom a dlhom rokovaní s ministerstvom financií prišlo aj k určitej zhode. Suma 232 miliónov eur, o ktorú sa majú do konca roka znížiť platby za poistencov štátu, má byť viazaná rezortom financií. Podľa Lengvarského bude uvoľňovaná podľa potreby, teda podľa poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Minister obrany zosmiešnil generála Jozefa Viktorína
Minister obrany Jaroslav Naď nedávno zverejnil na sociálnej sieti video s názvom ,,1 Deň ako... Vojak mechanizovanej roty", ktoré vzniklo v spolupráci s rezortom obrany. Komentujúci sa ministra obrany opýtali na jeho názor na rozhovor, v ktorom... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Exminister Richard Raši si však nemyslí, že je to zvýšenie rozpočtu. „Nielenže nedostane zdravotníctvo v tomto roku 232 miliónov eur za poistencov štátu, pretože tieto prostriedky minister financií zaviazal, ale ukázalo sa, že v návrhu rozpočtu na rok 2022 štát zaplatí za poistencov štátu o viac ako 300 miliónov eur menej v porovnaní s týmto rokom,“ vysvetlil.

Okrem toho sú problémom aj výplaty zdravotníkom. Síce im v januári vláda nedávno prisľúbila jednorazový príspevok vo výške 350 eur, to po zdanení však predstavuje len niečo vyše 200. „Pokiaľ sa mzdové rozdiely nedorovnajú a nenastaví sa jasná vízia pre zdravotníkov, žiadna z reforiem nám výraznejšie nepomôže. Ministerstvo by malo preto svoje kapacity sústrediť teraz primárne na túto oblasť,“ uzavrel Smatana.

Doktor Bubán radí čo robiť, ak ste sa prejedli
Tak sa zas raz prejedáme! "Mnohí Slováci doslova nepoznajú hranice v konzumácií jedla, a tak sa prejedajú. Známy lekár má pre nich jasný odkaz." Uverejnil ho web 1.pluska.sk. „U nás je veľký zlozvyk to, že napr. ľudia jedia veľmi málo rýb. Myslia... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.