Ťažké Vianoce ministerky spravodlivosti: Proti jej súdnej mape sa postavil ďalší silný oponent
26 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Ministerka spravodlivosti má so svojou súdnou mapou riadne problémy! Presun celého Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) do Pezinka a zrušenie jeho pracoviska v Banskej Bystrici podľa predsedu ŠTS Jána Hrubalu neprichádza do úvahy.

Šéf ŠTS vidí v Kolíkovej súdnej mape nedostatky

S niečím takýmto sa nedá počítať ani v strednodobom časovom horizonte! Uviedol Hrubala na margo súdnej mapy ministerky Márie Kolíkovej. Tá dlhodobo bojuje za nové usporiadanie Súdnej mapy a zmeny v súdnictve, píše portál 1pluska.sk. 

Súčasťou toho je však aj rušenie niektorých súdov či ich presun z jedného mesta do druhého. Najnovšie sa proti takýmto zmenám postavil predseda ŠTS Ján Hrubala. Ten je proti tomu, aby sa ŠTS v Banskej Bystrici zrušil a ostalo by len sídlo v Pezinku.

Bude nedostatok priestorov?

"Dôvod je jednoduchý. Každý z nás pojednáva v priemere polovicu našich pracovných dní. Samozrejme, práca sudcu je nielen o pojednávaní, ale aj o štúdiu spisu a písaní rozhodnutí, musíme však mať kde pojednávať," upozornil Hrubala.

Maďari sa hnevajú na Slovákov. Ide o kuriózne prípady. Čo napísali?
Kuriózne situácie, ktoré spôsobujú vodiči s autami, ktoré majú slovenské ŠPZ sa stávajú v Maďarsku, predovšetkým na križovatkách. Podľa denníka Új Szó o tom informovali komentujúci z mesta Győr na sociálnej sieti Facebook. Mladí slovenskí vodiči sa... Čítať ďalej
26 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Dnes sú štyri v Pezinku a tri v Banskej Bystrici, kde bez problémov vieme pojednávať aj v priestoroch budovy Ústavu zboru väzenskej a justičnej stráže, ktorá je oproti súdu. Osvedčila sa aj spolupráca s Justičnou akadémiou v Pezinku, ktorá nám v prípade potreby požičiava veľkú sálu," dodal šéf ŠTS.

Budovu v Pezinku podľa jeho slov nevedia "nafúknuť" a zatiaľ ani prestavať spôsobom, že by tam bolo osem pojednávacích priestorov.

Už teraz potrebujú aj rozširovať počet sudcov

Vlani presunuli rozhodovanie o väzbách z Banskej Bystrice do Pezinka. "Nebolo to prioritne o tom, že je v Pezinku sídlo súdu, i keď týmto presunom sa zjednodušila aj logistika celého procesu. Išlo hlavne o rozšírenie počtu službukonajúcich sudcov a aj o ich prirodzenú obmenu - nie preto, že by to 'starí bystrickí sudcovia' robili zle, ale preto, lebo to niektorí robili už viac ako desaťročie," uzavrel Hrubala.

Minister obrany zosmiešnil generála Jozefa Viktorína
Minister obrany Jaroslav Naď nedávno zverejnil na sociálnej sieti video s názvom ,,1 Deň ako... Vojak mechanizovanej roty", ktoré vzniklo v spolupráci s rezortom obrany. Komentujúci sa ministra obrany opýtali na jeho názor na rozhovor, v ktorom... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.