Právnička: Cenzúra je v našej Ústave zakázaná
21 | 12 | 2021 I Eka Balašková

JUDr. Adriana Krajníková poskytla rozhovor ZVTV a v ňom okrem núdzového stavu vysvetlila aj niekoľko ďalších zaujímavých vecí, ktoré sa nás výrazne týkajú.

Je v poriadku núdzový stav?

Podľa A. Krajníkovej ho tu máme preto, aby mohla vláda ovládať občanov. Mobilita sa naznížila, v podstate je to každému jedno. "Vitajme v novej úplatnej dobe - volal mi pán, ktorého nechceli pustiť do obchodu kúpiť si topánky, ale dve eurá to vyriešili." Podotkla právnička v rozhovore. Tomu sa však nedá čudovať, keď vláda korumpuje dôchodcov... 

Prezidentka ako zhasínajúca progresívna modla?
To je komentár poslance Gyimesiho (OĽaNO). Svedčí to o skutočne "vykopanej vojnovej sekere" medzi prezidentským palácom a stranou OĽaNO? Vlastne aj poznámku sme si všimli iba ako komentár pod statusom ministra financii. Je to len "riťolezectvo"... Čítať ďalej
21 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Uznesenie vlády

je interný predpis, nie zákon. A. Krajníková však pripomenula, že uznesenie vlády nemá všeobecne záväzný právny charakter. Uznesenie vlády je záväzné iba pre orgány, ktoré ho realizujú, prípadne konkrétne dotknuté subjekty, ktorých sa týka," upozornila advokátka.

Kedy sa dá obmedziť právo podnikať? 

V núdzovom stave podľa právničky Krajníkovej rozhodne nie. "Právo podnikať je možné obmedziť iba v čase vojny a vojnového stavu. Ale nie v čase núdzového stavu. Aj o tom môže rozhodnúť len parlament, pretože vláda nie je výkonným orgánom." A. Krajníková vzápätí upozorňuje: "Procesné útoky, či už občiansko právne, alebo trestné, nebudú v súčasnej situácii kladne vybavené. Netreba čakať na tento výsledok. Napriek tomu je treba vytrvať, podať sťažnosť proti nesprávnemu  rozhodnutiu, Ja byť na mieste prevádzkarov nechám otvorené. Treba rátať s priestupkovými konaniami, trestnými konaniami, ale rozhodne sa treba brániť." 

Lekár z pätice pranierovaných - aká je pravda o jeho falošnom očkovaní
Ako už asi všetci vieme, MUDr. Piják je doma z nemocnice. Našťastie, aj jeho zdravotný stav mu dovoľuje venovať sa (paradoxne) boju proti dezinformáciám, ktoré sa vyrojili po jeho hospitalizácii. Nezmysly šli aj od kolegov Šírila ich aj dobrá... Čítať ďalej
21 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Cenzúru máme zakázanú

Preto je podľa A. Krajníkovej neprijateľné, aby médiá spriaznené s vládou z ministerstiev dostávali pokyny, ako informovať o napríklad stavoch v nemocniciach. "Médiá sú vlastne výkon slobodného povolania," zjednodušuje výklad zákona právnička: "Nesmú byť ničím obmedzované, cenzurované a ministerstvá toto nemajú vo svojej náplni práce. Každý štátny orgán môže konať len v takých medziach, aké mu povoľuje zákon." 

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.