Facka britskej verejnosti: Uniknutá fotografia z párty počas lockdownu zvyšuje tlak na Johnsona (FOTO, VIDEO)
21 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

19 ľudí v záhrade, víno a jedlo na stoloch. Uprostred lockdownu v 2020 sa britský premiér Boris Johnson zúčastnil na záhradnej párty na Downing Street. Ďalším dôkazom je fotografia, ktorá bola teraz zverejnená, píše nemecký Der Spiegel.

Britský premiér Boris Johnson má čo vysvetľovať. Zatiaľ čo sa v máji 2020 cez Spojené kráľovstvo prehnala prvá vlna koronavírusu a krajina bola v hlbokom lockdowne, premiér sa 15. mája 2020 zúčastnil na záhradnej párty vo svojom oficiálnom sídle na Downing Street. V uplynulých dňoch o tom už informovali viaceré noviny. Denník Guardian teraz zverejnil fotografiu.

Na fotografii vidno Johnsona a jeho manželka, ako aj ďalších 17 zamestnancov, na stoloch je víno a jedlo. Rozostupy medzi sebou nedodržiavali.

Načasovanie párty je pre Johnsona pikantné: Vtedajší minister zdravotníctva Matt Hancock predtým totiž vyzval verejnosť, aby podľa možnosti zostala doma, dodržiavala pravidlá a neriskovala. Podľa denníka Guardian v tom čase platili pravidlá, podľa ktorých sa vonku mohli stretnúť len maximálne dve osoby z rôznych domácností, pričom minimálna vzdialenosť mala byť dva metre.

 

Screenshot YouTube | Záhradná párty

 

Ostrá kritika zo strany opozície

Johnsonov hovorca pôvodne obvinenia zo „záhradnej párty" poprel. Zamestnanci pravidelne využívali záhradu na stretnutia. V ten deň, po tlačovej konferencii, mal premiér „niekoľko stretnutí v záhrade, vrátane stretnutí s vtedajším ministrom zdravotníctva a jeho tímom". Johnson sa vrátil do svojho bydliska krátko po 19.00 hodine.

Začiatok konca Borisa Johnsona ? Vianočná párty počas lockdownu. Rekonštrukcia rezidencie za 233-tisíc eur!
Vlani v decembri sa na Downing Street údajne konal vianočný večierok - v rozpore s protikoronovými pravidlami. Premiér Johnson a jeho kolegovia z kabinetu niekoľko dní dôrazne popierali, že k takému niečomu vôbec došlo, píše portál gms.net. Aféra... Čítať ďalej
11 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Facka britskej verejnosti

Fotografia, ktorú teraz zverejnil denník Guardian, spochybňuje oficiálnu výpoveď Johnsonovho hovorcu. Kritika prišla zo strany opozície.

Angela Raynerová, podpredsedníčka labouristov, označila fotografiu za „facku britskej verejnosti". „Premiér nám opakovane ukazuje, že nehrá podľa pravidiel, ktoré určuje pre nás ostatných," - povedala.

Johnson je už teraz pod tlakom za údajné porušenie koronových pravidiel na minuloročnom vianočnom večierku. V súvislosti s touto aférou už nedávno odstúpil jeho hovorca.

Pred pár dňami Johnsonova kancelária oznámila, že Simon Case, ktorý bol poverený interným vyšetrovaním možných porušení koronových pravidiel zo strany Johnsonových najbližších spolupracovníkov, tiež odstúpil. Uviedol, že sa tak stalo „v záujme zachovania dôvery verejnosti v prebiehajúce vyšetrovanie".

Simon Case mal vyšetriť vianočný večierok Johnsonovho personálu uprostred lockdownu v decembri minulého roka - podľa medializovaných informácií však boli zakázané aj vianočné večierky, uzatvára Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Nová šéfka nemeckej diplomacie hrozí Rusku v prípade eskalácie konfliktu na Ukrajine
Nová nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková na svojej inauguračnej návšteve Paríža podčiarkla „územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny". Pohrozila Rusku politickými a hospodárskymi dôsledkami, ak napadne Ukrajinu, a povedala,... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.