Milióny pre nenápadnú schránkovú firmičku. Minister Krajniak môže znova vysvetľovať
20 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Prešli dva mesiace odo dňa, kedy vyplávali na povrch štedré dotácie MPSVaR, ktoré skončili v schránkovej firme a minister Krajniak zase má čo vysvetľovať. O ďalšej "schránke" píšu topky.sk

Štedrá prvá pomoc

Podľa topiek o najnovšom "objave" píše organizácia Transparency International Slovensko (TIS) Prvá pomoc je v gescii Ústredia práce a slúži na zachovanie miest zamestnancov a pomoc pre zamestnávateľov, ktorým pre pandémiu výrazne poklesli tržby alebo časť ich zamestnancov nemohla plnohodnotne pracovať. Čerpalo z nej viac ako 168-tisíc firiem či živnostníkov v celkovej výške 2,12 miliardy eur, píšu topky.

Nespievaš našu pieseň? Tak nespievaj vôbec! Čistky sa vrátili...
Presne tohto hesla sa drží Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky. A tak sa na sociálnej sieti pochválilo krokom, ktorý by ho v normálnej spoločnosti vôbec nectil. Ten krok vlastne nie je ich Na sociálnej sieti MZ SR prezentuje, že Úrad... Čítať ďalej
20 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Najväčší príjemcovia

Topky uvádzajú, že podľa prvotného rebríčka sú najväčšími príjemcami tejto pomoci, podľa očakávaní, automobily Volkswagen, PCA, Kia a Jaguar a aj ďalšie veľké firmy ako U.S. Steel, Železiarne Podbrezová či Železničná spoločnosť Cargo Slovakia.

Celkom nenápadní

Pracovná agentúra Brigádnici, spol. s r. o. figuruje na 23 priečke zoznamu poberateľov prvej pomoci a doposiaľ dostala sumu 3,44 miliónov eur. Najväčší konkurent na tomto poli sa pritom uniestnil na 156. mieste rebríčka s dotáciou milión eur. 

Čo je to za firmu

Suma 3,44 milióna mala ísť firme bez prevádzky, s adresou na garsónku na Lermontovovej 3.  "Je to klasická schránková adresa, na ktorej špecializované spoločnosti ponúkajú za pár eur mesačne vedenie takzvaného virtuálneho sídla. „Každú chvíľu sa sem chodia policajti vypytovať sa na niektorú z nich,“ povedala nám pri návšteve domu jedna z jeho obyvateliek," prezradili z TIS. Topky uvádzajú, že firme sa darilo čerpať slušné čiastky už počas minulého roka.

Reakcia predstaviteľa firmy

"V roku 2020 keď prišla pandémia sme začali čerpať pomoc ale kým sa nám dostala sme sa zadlžili aby bolo na výplaty a odvody pretože pomoc meškala. Len vďaka tejto pomoci sme udržali pracovné miesta a vyplácali sme zamestnancom mzdu. Boli to časy keď sme sa cítili ako keby sme spisovali Schindlerov zoznam. Neviem či si dokážete predstaviť tú zodpovednosť keď je všetko zavreté, odberatelia nevyužívajú vaše služby a meškajú úhrady faktúr,” napísal predstaviteľ firmy v stanovisku: "Priznávam, že niektoré veci sú v našej spoločnosti neštandardné, všetky sú však vysvetliteľné a o to vás žiadame aby ste analýzu urobili s ohľadom na ľudí. Máte moc pomôcť ale aj uškodiť a niektoré škody sa nedajú napraviť.“ 

Profesor zľahčuje vedľajšie účinky vakcíny. Ministerstvo dokonca hovorí o psychickom nastavení
Mnoho ľudí po prvých dvoch dávkach nehlásilo žiadne vedľajšie účinky očkovania proti covidu. Tie po tretej dávke ich však dosť vydesili. Podľa profesora Krčméryho je však všetko, ako má byť. Viac píše Plus1deň. Je predpoklad, že variant Omicron... Čítať ďalej
20 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

TIS hľadala konkrétnych ľudí, ktorí boli vo firme Brigádnici, spol. s r.o., zamestnaní. Tí, ktorých našla, však o tejto firme nič nevedeli, aj keď priznali, že v minulosti v nej brigádovali. 

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.