Matematika Igora Matoviča nesedí, tvrdí Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek
19 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

Na vyhlásenia Igora Matoviča v relácii Ide o pravdu denníka Pravda reaguje Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA). Vysvetľujú vyjadrenia ministra financií Igora Matoviča ohľadom údajov o nedostatku sestier.

"Pokúsime sa to vysvetliť veľmi jednoducho," píšu. A dodávajú, že čísla treba interpretovať správne a nie politicky.

"Pán minister v diskusii spomínal dáta z SK SaPA o nedostatku sestier na Slovensku. Spomína, že systém zdravotníctva opustilo v tomto období menej sestier a PA v porovnaní s obdobím od roku 2010 a že do systému vstúpilo v roku 2020 o 1700 zdravotníckych pracovníkov viac v porovnaní s rokom 2019." Začína príspevok na sociálnej sieti. Píše ho Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, ktorá je samosprávna stavovská organizácia s celoslovenskou pôsobnosťou, združujúca sestry a pôrodné asistentky.

Blaha: Slniečkári mali fakt deň blbec! TOTO by nezvládli lepšie, ani keby im Fico platil
Kaviareň okúsila vlastnú medicínu! Keby tých "diletantov" priamo platil Fico, nedokázali by efektívnejšie pomôcť Smeru k triumfálnemu návratu. Toto naozaj veľmi trefne skonštatoval smerák Ľuboš Blaha. A čo ho najviac pobavilo? Bratislavská... Čítať ďalej
19 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Čísla treba správne interpretovať

SaPA zdôrazňuje, že čísla treba správne interpretovať. A upozorňujú na údaje v registrácii SK SaPA. 

"Keď sa pozrieme na celkové údaje o počtoch zrušených registrácii SaPA od roku 2010, tak sme v období rokov 2010 - 2015 naozaj zrušili viac registrácií," píšu a vysvetľujú prečo k zrušeniu došlo. 

"Ak si dobre pamätáte v tomto období prebiehal druhý cyklus hodnotenia sústavného vzdelávania. My sme doslova v tomto období, 2005 - 2010, 2010 - 2015 veľmi intenzívne "čistili" register. Keďže všetky SaPA museli doslova osobne prejsť procesom HSV. Ukázalo sa, že veľké množstvo SaPA si neaktualizovali údaje v registri a mnohé už boli dávno na dôchodku, alebo v systéme už nepracovali, či pracovali napr. ako opatrovateľky v zahraničí. A preto tie vyššie čísla," vysvetľujú.

Objavil sa nečakaný príznak mutácie Omicron! Niektorých možno poteší
Keď Omicron vzal Londýn útokom, britskí vedci objavili nečakaný nový príznak! Niektorým sa bude možno aj páčiť. Vedci zistili, že ľudia infikovaní novým kmeňom Covid-19 môžu vykazovať symptómy, ktoré už poznáme, no taktiež jeden úplne nový. Je ním... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Vyjadrenie Igora Matoviča je nesprávne

Vyjadrenie Igora Matoviča, že v roku 2020 majú o 1700 zdravotníkov v systéme viac ako v roku 2019 je podľa nich nesprávne. 

SaPA tiež vysvetľuje, že v roku 2019 zrušili 813 registrácii. Do systému im vstúpilo 427 absolventov, ale vždy je to mínus 386 SaPA v systéme. V roku 2020 zrušili 911 registrácii, do systému vstúpilo 354 absolventov a je to mínus 557 SaPA v systéme. V roku 2021 sa im ukazujú šte horšie čísla, ako rok 2020.

"K 18.12 sme zrušili 956 registrácii, do systému nám vstúpilo 433 absolventov, čo jemínus 523 SaPA v systéme. Za celé sledované obdobie je dôvod odchodu v 60 - 70 % odchod do dôchodku, čo je pochopiteľné, keďže vekový priemer sestier je 48 rokov a v registri máme vždy veľkú skupinu SaPA vo vekom rozmedzí 55 - 59 rokov, čo je 5 517 sestier. Vo vekovom rozmedzí 60 - 64 rokov máme 3 856 sestier a vo vekovom rozmedzí nad 65 rokov máme 1 429 sestier. Samozrejme sa tieto čísla deň čo deň menia a súvisia s aktuálnym počtom zrušených registrácií. Register je veľmi živý organizmus," vysvetľujú ďalej.

V závere konštatujú, že SaPA dáva von iba reálne čísla, neskrášľujú ich. "Boli by sme naozaj všetci šťastní, ak by sme mali o 1 700 sestier viac. Ale nám tá matematika politikov akosi nesedí," dodávajú.

Tohtoročné Vianoce lacné nebudú! Čo najviac prevetrá naše peňaženky?
Tohtoročné Vianoce budú riadne predražené! Dôvodom sú vyššie ceny najdôležitejších surovín a energií potrebných na výrobu. Toto sú štyri položky, ktoré zdraželi najviac. Potraviny Tento rok nám peňaženky poriadne prevetrá aj vianočné pečivo. A... Čítať ďalej
19 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.