Lekárka z konzília odborníkov: Lockdown pre ľudí 60+ nemá zmysel!
19 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Musíte ovplyvniť tú časť populácie, ktorá vírus najviac prenáša! A populácia 60 plus to nie je. Konštatuje pre Hospodárske Noviny členka konzília odborníkov a primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny LE UK Alena Koščálová.

Lockdown by sa mal týkať inej skupiny 

Igor Matovič nedávno vyhlásil, že ak sa situácia nezmení, zrejme bude potrebné zaviesť lockdown pre ľudí nad 60 rokov.Týkať by sa podľa neho mal aj plne zaočkovaných ľudí.

Koščálová tvrdí, že lockdown je krajné riešenie v prípade intenzívneho komunitného prenosu. A preto by sme sa mali zamerať skôr na tú časť populácie, ktorá je najviac mobilná.

„Tu musíte ovplyvniť tú časť populácie, ktorá ten vírus najviac prenáša, je najviac mobilná alebo má najintenzívnejšie kontakty. A tu si treba povedať, že to nie je populácia 60 plus. Táto populácia býva najmenej mobilná a má najmenej sociálnych kontaktov, aj keď, samozrejme, nemôžeme to generalizovať,“ pripúšťa odborníčka.

Mesík: Hegerov masaker prekonal ďalší míľnik. Všetko však mohlo byť inak
V sobotu oficiálny počet obetí covidu v SR prekročil 16 000 - a to sa zima ešte ani nezačala. Upozorňuje na to v statuse na sociálnej sieti bývalý politik a ekologický aktivista Juraj Mesík. Vláda nás nepočúvala "Z toho 3 500 mŕtvych pribudlo po... Čítať ďalej
19 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Ochrániť ľudí pri tak infekčnom víruse sa nám nepodarí

Dodáva, že na začiatku vlny sa nakazia väčšinou mladí ľudia a až pri vyšších číslach potom vidíme starších nakazených.

„V tomto prípade si nemyslím, že by nejaký lockdown 60 plus nejakým spôsobom pomohol oploštiť krivku. Samozrejme, rozumiem, že to vzniklo ako snaha uchrániť ich a ako keby schovať pred omikronom, ale to naozaj pri tak infekčnom víruse sa nám nepodarí,“ skonštatovala.

Odporúča počas sviatkov zvážiť návštevy

Primárka si myslí, že sa nevyhneme šíreniu variantu omikron a mobilita na Vianoce bude zrejme bodom, ktorý to celé spustí. Podľa nej však prudký nárast nepríde v období sviatkov, ale až po Novom roku.

Neodporúča navštevovať ľudí nad 60 rokov v prípade, že nie sme zaočkovaní. „Určite si spraviť test v deň stretnutia a naozaj porozmýšľať, či im to za to stojí. Pretože to riziko je naozaj veľmi, veľmi vysoké, aj v kontexte variantu delta, tu ešte vôbec nehovoríme o omikrone,“ upozorňuje Koščálová.

Snažili sa "chlapci", ale útočník im prešiel cez rozum
"Náš taser paralyzoval diviaka," píše Polícia - SR Košický kraj. Vážna situácia, ktorá pri trochu predstavivosti napokon navodí úsmev na tvári čitateľovi. Pretože paralyzér nefunguje na každého a diviak výzvu verejných činiteľov s použitím "tasera"... Čítať ďalej
19 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.