Kto získa zákazku za viac ako sto miliónov eur?
16 | 12 | 2021 I Eka Balašková

O novom reprezentatívnom kongresovom cente v Bratislave, v ktorej takéto miesto absentuje, sa hovorilo už za vlády Petra Pellegriniho. Národné kongresové centrum je jednou z najväčších investícií do kultúry za posledné roky - v štátnom rozpočte je naň vyčlenených niekoľko desiatok miliónov eur. Viac zisťovali v SME.

Projekt Nový Istropolis

Práve tento projekt bol označený za hlavného adepta na štátne milióny. Ako píše SME, stojí za ním developerská skupina Immocap. Jej majitelia Peter Lukeš a Michal Lazar figurovali ešte v kauze Skupinka, ktorú otvoril Mikuláš Dzurinda. „Bratislava dlhodobo trpí neexistenciou dôstojného kultúrno-spoločenského kongresového centra. Vláda sa dohodla, že je pripravená zúčastniť sa výraznou mierou na financovaní vybudovania takéhoto národného kultúrno-kongresového centra v Bratislave," povedal pred cca dvoma rokmi Peter Pellegrini ešte ako premiér..

Matovič sa ozval! Konšpiruje, alebo vie, že končí?
"Ak Sme rodina hlasuje proti reformám, nemá v koalícii čo robiť," povedal v relácii rádia Expres minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). A dodal, že na mieste Sme rodina by on v koalícii nebol. Igor Matovič (OĽaNO) sa ozval! V príspevku na... Čítať ďalej
15 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Šesťdesiat miliónov eur

Na konci svojho funkčného obdobia vláda rozhodla, že touto dotáciou projekt podporí. Suma sa mala uvoľňovať postupne, v rokoch 2021 až 2026. Projekt vtedy predstavili aj verejnosti. Najväčšia hala mala mať kapacitu tritisíc miest. Celková kapacita centra mala byť 4 800 návštevníkov.

Oslovených trinásť subjektov

Občianske združenie Národné kultúrne a kongresové centrum začalo s hľadaním vhodného adepta v roku 2020. Podmienkou boli potrebné pozemky a developerské skúsenosti. Denník SME menuje aj spoločnosti, ktoré prichádzali do úvahy. Boli medzi nimi Incheba, J&T Real Estate Ministerstvo kultúry, či Eset. Do finále sa dostal trojlístok Immocap (Nový Istropolis), Incheba a J&T Real Estate (Nové Lido). Komisia mala štátu odporučiť jedného z týchto adeptov. Rozhodovali kritériá ako lokalita, pozemok, súlad s uznesením vlády, či realizačná kvalita.

Dvaja nespokojní

Ako to už býva, dvaja finalisti verejne prezentovali pochybnosti o transparentnosti výberu. Naopak, výherca  Immocap, ktorý bol od začiatku považovaný za favorita, poukazoval na profesionálny prístup. Podľa vedenia NKKC bola kritika neúspešných finalistov neodôvodnená.

Priestory budú potrebné

Najneskôr v roku 2030 bude centrum veľmi potrebné. Tento rok nebol vybraný náhodou - v prvom polroku 2030 Slovensko prevezme predsedníctvo Rady EÚ. Finálna dohoda s developerom si však vyžaduje ešte ďalšie rokovania. Rozpočet by sa mal pohybovať vo výške zhruba 104 miliónov eur a celé financovanie musí schváliť vláda. SME informuje, že štát pokryje zhruba dve tretiny z nákladov, o zvyšok sa podelí developer a OZ NKKC.

Kto je tu nositeľom pravdy?
Nedávno som s povolením šéfredaktora spracovávala text JUDr Weisa. Sme alternatíva, takže je mi jasné, že v "provládnych" médiách nám ruže nikdy nepokvitnú a nemám s tým problém. Čítajú nás Čitateľ je však tvor rozumný. Nie preto, že číta moje... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Rozhodne vláda

O realizácii projektu by mala vládda rozhodnúť v najbližších mesiacoch.S kým budú predstavitelia projektu o jeho podpore rokovať, však ešte povedať nevedeli. Štátnu pomoc bude musieť odsúhlasiť aj Európska komisia. Problém však bude už v našej vláde. Minister financií Igor Matovič sa totiž na sociálnej sieti dosť nevyberane vyjadril o tom, čo si myslí o výbere celej komisie.

www.hlavnydennik.sk/2021/12/15/igor-matovic-a-jeho-vycibreny-slovnik-oser-puk-zeriem-hrabe-a-pod

 

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.