Demokracia vykrvácala ! Drsná kritika Eduarda Chmelára pre kauzu Juliana Assangea
12 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

Juliana Assange zakladateľ portálu Wikileaks pred niekoľkými rokmi zverejnil správu o vojnových zločinoch USA, za čo mu podľa niektorých zdrojov hrozila fyzická likvidácia. Britský súd pred pár dňami rozhodol a umožnil vydať Juliana Assangea po 11 rokoch v radikálnej izolácii do krajiny, ktorá ho chcela zavraždiť. Chmelár kritizuje postoj politikov, novinárov a mimovládok na Slovensku v kauze Assangee, ktorá je podľa neho paródiou na demokraciu a ľudské práva.  

Eduard Chmelár je presvedčený, že rozhodnutie britského súdu, ktorý práve v Deň ľudských práv umožnil vydanie Juliana Assangea po 11 rokoch v radikálnej izolácii do krajiny, ktorá ho chcela zavraždiť, je výsmechom všetkému, čo sa ešte v západnej civilizácii spája s pojmami sloboda prejavu, demokracia a spravodlivosť.

Chmelár si myslí, že ubezpečenie USA, že s ním budú zaobchádzať „humánne“, je dôveryhodné asi tak ako záruky Talibanu, že bude vľúdny k ženám. A pri tomto tvrdení vychádza z ich dlhoročnej snahy popraviť ho, alebo ho dostať na doživotie za mreže, ako aj zo zverejnenej správy spred troch mesiacov, že CIA ho plánovala fyzicky zlikvidovať.

Za „paródiu na spravodlivosť“ označila rozsudok aj ľudskoprávna organizácia Amnesty International i osobitný spravodajca OSN pre mučenie Nils Melzer.

Konšpirátorom Grendelovi a Matovičovi hrozí lex Kolíková alebo desať rokov basy
A je to tu! Prví adepti na desaťročný, ba možno aj vyšší trest odňatia slobody podľa Kolíkovej novely trestného zákona sú známi. Za konšpirátorov ich totiž označila inštancia najvyššia - hlava štátu. To sa naozaj len tak ľahko nevidí. Keď sa náhoda... Čítať ďalej
10 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Komu adresovala Zuzana Čaputová svoje prázdne slová?

To najhoršie je podľa Chmelára mlčanie politikov, ktorí majú inak plné ústa ľudských práv. A pýta sa, komu adresovala Zuzana Čaputová svoje prázdne slová na „Summite pre demokraciu“. 

"Veď práve tu sa mala angažovať a namiesto toho spojila svoje sily so silami útlaku!" Zdôrazňuje politológ. 

A kladie ďalšie otázky: "Kde sú všetci tí politickí moralisti od Michala Šimečku až po Miriam Lexmann? Kde sú všetci tí pisálkovia, ktorí nás poučujú, prečo nemôžeme udržiavať vzťahy s Ruskom a Čínou? Kde sú všetky tie mimovládky, ktoré za štedrú dotáciu zo zahraničia dostanú vždy na povel záchvat z porušovania ľudských práv? Ako sa nám teraz chcete pozrieť do očí?"

Rozhodnutie Najvyššieho súdu Spojeného kráľovstva je škandalózne

Chmelár si myslí, že rozhodnutie Najvyššieho súdu Spojeného kráľovstva je škandalózne. "Najvyšší súd Spojeného kráľovstva, krajiny, ktorá je kolískou slobody tlače, demaskovalo, v akej spektakulárnej lži žije celá západná civilizácia. Ak vkladáme toľko energie do umlčania človeka, ktorý ukázal svetu vojnové zločiny páchané kolískou demokracie, a vojnoví zločinci sú na slobode a tešia sa záujmu korporatívnych médií, sme chorou spoločnosťou," vysvetľuje.

Politológ tiež dodáva: "Ak väzníme tých, ktorí odvážne odhaľujú pravdu, nemáme právo viac poučovať svet o demokracii a ľudských právach. A ak nedodržiavame ľudské práva vo vnútri vlastnej civilizácie, ktorá je na nich postavená, a chceme, aby ich dodržiavali krajiny ako Čína alebo Irán, ktoré sa k tomu nikdy nezaviazali, je to číre pokrytectvo. Nemá to nič spoločné so starosťou o demokraciu, je to len mocenská taktika, v ktorej sú ľudské práva iba nástrojom na ovládnutie sveta." 

Fámy, fikcie, hoaxy - nástroje na ohlupovanie ľudí
Ako uvádza portál pravda rôzne konšpirácie v podobe mýtov, fám a legiend majú dosah na človeka celou jeho históriou a bežne sú súčasťou našej kultúry. V posledných rokoch vďaka sociálnym sieťam majú na nás väčší dosah. Čo je fikcia a čo sú... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | Norbert Pančík

Vykrvácala demokracia?

Chmelár v závere príspevku zverejňuje prosbu, aby každý kto môže poslal mail s prosbou prezidentke, europoslancom, politikom, aj všetkým organizáciám, aby prestali mlčať a vyslovili sa nahlas a jednoznačne za prepustenie Juliana Assangea. Za obranu slobody tlače, za ochranu jeho ľudských práv. "Zverejňovanie vojnových zločinov, ktoré nám médiá zamlčiavali alebo o nich klamali, nemôže byť zločinom! Je to činnosť vo verejnom záujme, je to žurnalistika napĺňajúca svoje klasické poslanie!" vysvetľuje.

Politológ dodáva: "Ak sa politici, novinári a mimovládky nepostavia za najznámejšieho politického väzňa západnej civilizácie, od dnešného dňa môžu baliť svoje reči o demokracii a ľudských právach do akéhokoľvek pozlátka, už im nikto neuverí."

V závere príspevku na sociálnej sieti politológ zdôrazňuje, že ešte stále je medzi nami dosť tých, ktorí budú pravidelne a nahlas pripomínať, že toto nie je demokracia. Tá podľa neho vykrvácala za tie roky postupného presúvania moci do nevolenej sféry a mlčaním o rozhodnutí Najvyššieho súdu Spojeného kráľovstva pochovaná.

U prezidentky sa čosi pečie, vianočné pečivo to však nie je. Že by prevrat?
Hlasovanie o Matovičovej fantasmagórii v parlamente prekvapilo. A to až do takej miery, že hádanku sa snažia rozlúštiť aj v samotnom OĽaNO, ktoré návrh o dvesto či tristo eurovej celonárodnej korupcii dôchodcov, spojenej s vydieraním, predkladalo.... Čítať ďalej
10 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.