Chcete sa dožiť sto rokov ?
11 | 12 | 2021 I Eka Balaskova
Dožiť sa sto rokov nie je dopriate mnohým ľuďom. Britskí vedci najnovšie vo svojej štúdii odhalili, v čom sa storoční ľudia líšia od zvyšku populácie. Podľa Topiek urobili experti bezprecedentný pokrok v chápaní základných mechanizmov, ktoré kontrolujú proces starnutia.
Kľúčová výzva

V biológii ohľadne starnutia zostávajú nezodpovedané otázky, píšu Topky. Americká federácia pre výskum starnutia usporiadala stretnutia popredných vedcov a lekárov. Podľa nich je kľúčovou výzvou pochopenie toho, čo je zvláštne na biológii ľudí, ktorí žijú dlhšie ako storočie. 

R. Fico - Niekto sa tu zbláznil
A nie je to R. Fico, tentokrát ani médiá nie, ale "na paškál" si vo svojom statuse na sociálnej sieti berie jedného z podpredsedov NR SR. Špekulácie okolo stretnutia R. Fico vo svojom statuse píše o stretnutí prezidentky Čaputovej a predsedu... Čítať ďalej
11 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Deti dlhovekých sú tiež zdravšie.

Ľudia narodení pred storočím sa priemerne dožili okolo 55 rokov. Vedci vedia, že storoční ľudia si dobré zdravie zachovávajú o asi 30 rokov dlhšie, ako priemer. Podľa Richarda Faraghera, profesora biogerontológie na Brightonskej univerzite sú deti storočných ľudí oveľa zdravšie, než priemerná populácia.

Výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo?

Zdravý životný štýl môže očakávanú dĺžku života predĺžiť o 14 rokov. Nie vždy to však platí. Podľa jednej štúdie 60 percent aškenázskych židov, ktorí sa dožili storočnice, boli po väčšinu života tuhí fajčiari a nestravovali sa zdravo. Ani deti storočných teda nemusia byť o nič zdravšie ako bežná populácia, píšu Topky.

Hurá, do ulíc, alebo Slovensko uvoľnilo opatrenia
Po dvoch týždňoch prišlo pre naše obchody veľké uvoľnenie - očkovaní a tí, čo prekonali covid, môžu od včera normálne nakupovať, využívať služby, či lyžiarske strediská. Nové opatrenia však dvíhajú varovný prst u odborníkov. Pluska mapovala, ako to... Čítať ďalej
11 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.