Ribár: Väzobne vyšetrovaní sú často nevinní. Treba tomu prispôsobiť podmienky
10 | 12 | 2021 I Ján Papuga

K plánovanému zámeru humanizácie podmienok vyšetrovaných vo väzbe od ministerky spravodlivosti Kolíkovej sa vyjadril Martin Ribár, ktorý bol vo väzbe 565 dní. Nie je to teda len nejaká teória či sprostredkované zážitky a skúsenosti niekoho iného. Uverejnil to v blogu Sme.

Ťažiskom zámeru Kolíkovej spočíva v „znížení uplatňovania jednotlivých obmedzení väznených osôb. Osobitný dôraz sa kladie na posilňovanie pozitívnych sociálnych väzieb, najmä prostredníctvom zvyšovania dostupnosti rôznych foriem kontaktu väznených osôb s rodinou. „Ide o rozšírenie možností telefonovania, návštev, zmenu umiestňovania osôb „samostatne“, zmenu informovania o vážnom ochorení alebo úraze obvineného vo väzbe a o zmenu trvania vychádzok väzobne stíhaných osôb.“

Do čoho sa pustil Matovič po schválení korupčných peňazí za očkovanie? Dalo sa čakať!
"Koaličná zmluva rieši, aký nárok má na ministerské posty každá strana na základe volebného výsledku, tomu nezodpovedá obsadenie kresla ministerky spravodlivosti." Skonštatoval to podľa TA SR minister financií Igor Matovič (OĽANO) s tým, že zmluva... Čítať ďalej
09 | 12 | 2021 | TA SR/Ivan Brožík

Ministerkine návrhy sú nedostatočné

Ribár uznáva, že treba vítať každú snahu o zmenu podmienok výkonu väzby väzobne stíhaných osôb. Avšak prezentované zmeny sú podľa neho nedostatočné, nepodstatné z hľadiska snáh o humanizáciu.

Počas pobytu vo väzbe Ribár zverejnil na webovej stránke Právne listy článok „Podmienky väzby a nutnosť  zmeny ich právnej úpravy vo vzťahu k judikatúre ESĽP“, (celé znenie tu: http://www.pravnelisty.sk/clanky/a947-podmienky-vazby-a-nutnost-zmeny-ich-pravnej-upravy-vo-vztahu-k-judikature-eslp), v ktorom som poukázal na najpálčivejšie problémy väzobne stíhaných osôb. Prostredníctvom obhajcu zverejnil aj „Pohľad z oboch strán mreží na nadužívanie kolúznej väzby a inštitútu kajúcnika v trestných konaniach“, pričom v druhej časti tohto článku som veľmi expresívne popísal podmienky vo väzbe. (celé znenie tu: http://www.pravnelisty.sk/clanky/a918-pohlad-z-oboch-stran-mrezi-na-naduzivanie-koluznej-vazby-a-institutu-kajucnika-v-trestnych-konaniach).

Obmedzenie kontaktu s rodinou a pohybu

Veľkým problémom väzobne stíhaných osôb je absolútne obmedzenie kontaktov s rodinou a blízkymi osobami, navrhovaná zmena je minimálna. V dnešnej modernej dobe plnej komunikačných technológií by malo byť umožnené každej väznenej osobe komunikovať s rodinou, deťmi, blízkymi aspoň raz týždenne. Telefonovanie v navrhovanom rozsahu je absolútne nedostatočné. Okrem iného poplatky za telefonovanie z väzby sú neúmerne vysoké. Osobné návštevy by mali byť umožnené aspoň dvakrát mesačne. Je nutné prihliadať predovšetkým na záujmy maloletých detí uväzneného.

Trestné oznámenie na ministerku Kolíkovú
Ministerka Kolíková sa nedávno v Rádiu Expres vyjadrila, že súdnej mape sa bránia aj skorumpovaní sudcovia. Denník N informoval o reakcií z radov sudcov. Žaloba na ministerku Podľa informácií Denníka N ju podáva bratislavská sudkyňa Dana... Čítať ďalej
09 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Absolútny nedostatok pohybových aktivít a akejkoľvek činnosti mimo celu určite nezlepší možnosť predĺžiť vychádzky nad rámec 1 hodiny denne, pretože „možnosť“ predĺžiť vychádzky neznamená aj ich skutočné predĺženie v praxi. Otáznou je aj kvalita a množstvo stravy podávané väzobne stíhaným osobám - jedna vec je jedálny lístok a jeho nutričné hodnoty na papieri, druhá vec je skutočná kvalita a množstvo podávanej stravy. Otázny je prístup ku knihám, k akýmkoľvek aktivitám počas pobytu v cele a nemožnosť aktivít mimo cely.

Drastické podmienky pre zatiaľ nevinných

Ribár opakovane zdôraznil, že väzobne stíhané osoby sú v právnom zmysle nevinné a často majú horšie podmienky vo väzbe ako právoplatne odsúdení väzni.

Byť zatvorený 23 hodín v malej cele je psychické a aj fyzické peklo. Pochopí to naozaj iba niekto, kto to reálne zažil. „Som z väzby „doma“ už viac ako 6 mesiacov, stále nemôžem normálne spať, stále riešim zdravotne komplikácie, ktoré mám po výkone väzby, s tým, že niektoré zdravotné problémy budem mať doživotne, napríklad pokazený zrak,“ píše Ribár.

Nepožaduje luxus

Nepožaduje podmienky ako v luxusnom hoteli. Ale väzobne stíhaní by mali mať možnosť komunikovať so svojimi príbuznými, deťmi, možnosť pohybových aktivít mimo cely na dobu výrazne dlhšiu, ako je hodina denne, a mali by mať možnosť prijímať stravu, ktorá je normálna. A hlavne by sa k väzobne stíhaným osobám malo pristupovať ako k ľuďom.

Je naozaj nutné zmeniť podmienky výkonu väzby.

Aký bol rok generálneho prokurátora vo funkcii?
Voľba generálneho prokurátora bola, samozrejme, ostro sledovaná. Funkcie sa nakoniec ujal Maroš Žilinka. Rok vo funkcii zrekapituloval denník SME. Sedem statočných O post sa uchádzalo sedem kandidátov a Maroš Žilinka bol preferovaný hlavne hnutím... Čítať ďalej
10 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.