Aký bol rok generálneho prokurátora vo funkcii?
10 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Voľba generálneho prokurátora bola, samozrejme, ostro sledovaná. Funkcie sa nakoniec ujal Maroš Žilinka. Rok vo funkcii zrekapituloval denník SME.

Sedem statočných

O post sa uchádzalo sedem kandidátov a Maroš Žilinka bol preferovaný hlavne hnutím Sme rodina. Presvedčil aj tým, že ho chcel dať zlikvidovať M. Kočner a tiež vyvrátil poochybnosti o pomoci vplyvného podnikateľa Michala Gučíka, s ktorým sú priatelia. To, čím presvedčil, boli však jeho sľuby. V nich tvrdil, že prokuratúru po pôsobení Trnku a Čižnára zmení, píše denník SME.

Komora sestier žiada o zvýšenie platov pre zdravotníkov
Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) vyzýva vládu a poslancov NR SR, aby nehlasovali za návrh štátneho rozpočtu tak, ako je navrhnutý. Viac o tejto téme informuje Pluska. Potrebujú primerané hodnotenie Podľa Plusky je... Čítať ďalej
10 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Kritika od tých, čo ho volili.

Dnes tí, čo M. Žilinkovi dali hlas hovoria, že si nie sú istí, či urobili dobre. Kriticky voči nemu podľa denníka SME vystúpili donedávna prvá námestníčka GP V. Klimentová, či šéf Súdnej rady J. Mazák. „Sám som mu gratuloval a vyjadril očakávania, že zmenou na tomto poste dostane Generálna prokuratúra nový punc kvality a morálny rozmer. Teraz to vnímam trochu inak,“ povedal Mazák.

Pozitívne ohlasy

získal M. Žilinka pri výbere svojho námestníka, ktorým sa stál bývalý sudca a rešpektovaný prokurátor Jozef Kandera (dozoroval vraždu E. Valka) V auguste Kandera dal svoj podpís pod zrušenie stíhania bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského. Krátko na to expresne rýchlo zastavil aj vyšetrovanie podozrení voči inšpekcii ministerstva vnútra. Pár dní na to Žilinka Kaderu povýšil za prvého námestníka. Z postu odvolal Vieru Klimentovú. Tá nesúhlasila s niektorými krokmi GP.

Paragraf 363

„Samozrejme, že generálny prokurátor to zastrešuje a má tam tie oprávnenia, možnosť zrušiť právoplatné rozhodnutia. Je to vratká plocha, ale bol by som odolný,“ odpovedal pri voľbe Žilinka na otázku, či by odolával politickým tlakom. O pár mesiacov neskôr obhajoval očistenie Pčolinského, tiež nominanta Sme rodina. „To, ako sa teraz posudzujú rozhodnutia podľa 363, je veľmi neštandardné. Nikdy doteraz sa takto na prokuratúre nepostupovalo,“ konštatovala nedávno Klimentová.

R. Fico: Príbuzných sa dá navštíviť, len keď zomrú
V Zbierke zákonov, ako právne záväzný dokument vyšlo včerajšie uznesenie vlády, ktoré od zajtra, 10. decembra upravuje nové opatrenia v pandémii. Venuje sa mu vo svojom videu aj Robert Fico, predseda Smer-SD. Darček od vlády Tým prvým je, až do... Čítať ďalej
09 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Spor so špeciálnym prokurátorom

Ten sa prejavil aj v podávaní disciplinárnych návrhov. Žilinka podal len pár, jeden z nich sa týka práve špeciálneho prokurátora. „Zabudol, že už nie je advokátom,“ reagoval Žilinka a Lipšicovi navrhol ako trest 15-percentnú zrážku z mesačnej mzdy. Viac ako 50 prokurátorov potom spísalo stanovisko, v ktorom sa zastali Lipšica. Podobný postup Žilinka zvolil aj pri Lipšicovom zástupcovi, P. Kyselovi. O disciplinárnom treste pre Kysela sa zatiaľ ešte nerozhodovalo.

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.