Podnikatelia zúria. Opatrenia sú nejasné a nelogické. TOTO odkazujú vláde
09 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

Podnikatelia z oblasti gastro a cestovného ruchu zúria! Opatrenia označujú za nelogické a nejasné a preto sa rozhodli v rámci Zväzu cestovného ruchu SR (ZCR SR) vyzvať vládu, aby prehodnotila svoje rozhodnotia. Čo konkrétne podnikateľov znepokojuje spracovala Pluska.  

Podnikatelia sú presvedčení, že opatrenia, ktoré predstavila vláda výrazne poškodzujú podnikanie a fungovanie.

“Vyzývame Vládu SR, aby prehodnotila ohlásené pravidlá pre poskytovanie služieb cestovného ruchu za primeraných podmienok ako v iných oblastiach spoločnosti tak, aby tieto podmienky boli porovnateľné s podmienkami v okolitých krajinách. Zároveň žiadame, aby boli zverejnené jasné kritéria a podmienky pri splnení ktorých sa bude uplatňovať Covid automat,” informoval prezident ZCR SR Marek Harbuľák podľa Plusky.

Vláde vyčítajú, že nie je jasné, čím sa budú musieť riadiť po 9. januári budúceho roka, teda počas zimnej turistickej sezóny, pretože 
informácie o otvorení hotelov a lyžiarskych stredísk sa týkajú iba obdobia 2 týždňov. 

Ministerka Kolíková má ďalší zákon pripravený v zásuvke. O čo ide tentokrát?
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková by mohla mať možno aj prívlastok "železná lady." Vystupovaním a vyjadrovaním ju v mnohom pripomína. A zdá sa, že povestným mottom skutočnej železnej lady Margaret Thatcherovej je priam posadnutá. "Ľudia,... Čítať ďalej
09 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Ako reagujú konkrétny podnikatelia...

Šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Massimo v Bratislave nechápe, prečo je gastro viac postihnuté ako obchody, keď vedia rovnako zabezpečiť dodržiavanie pravidiel.

Výčitky vláde adresovala aj majiteľka obľúbenej reštaurácie s ubytovaním pri Počúvadlianskom tajchu v Banskej Štiavnici, Ľudmila Blašková. Je znepokojená vývojom situácie. A že pre nich neplatí režim OP. "Je zlé, že si nemôžeme aspoň trochu finančne pomôcť a uspokojiť hostí a naše podnikateľské aktivity, aby mohli normálne fungovať. Očakávam, že budú môcť reštaurácie fungovať v čo najkratšom čase tak, ako to predpokladajú,” poznamenala pre Plusku.

Šéfkuchár Andrea Ena z dvoch talianskych reštaurácií v Bratislave opatrenia nechápe. "Všade inde v Európe dokážu fungovať, len tu na Slovensku je bohužiaľ gastro najviac potrestané a pritom nemajú žiadne štatistiky , že by sa ľudia nakazili v reštauráciách. Určite by sa dalo fungovať, keby chceli nájsť riešenie, tak by ho našli," adresuje vláde výčitku.

Marek Harbuľák, prezident Zväzu cestovného ruchu SR opakovane poukázal aj na to, že občania cestujú za službami do zahraničia. Vo svojom stanovisku pre Plusku dodal, že odmietajú byť rukojemníkmi rozhodnutí vlády, ktoré sú neúčinné a neprispejú k zlepšeniu epidemiologickej situácie a v konečnom dôsledku spôsobujú iba zbytočné ekonomické škody domácim podnikom v cestovnom ruchu.

"Spáľte ma, bude to lacnejšie!" Zdražovanie sa týka aj pohrebov
Zdražovanie sa dotklo aj pohrebov. Kým v minulosti sa ceny pohrebov pohybovali od 450 eur do 800 eur. Dnes to je v rámci okresov v priemere od 650 eur do 1200 eur. Ľudia si volia spopolnenie. Čo všetko má vplyv na zdražovanie pohrebov, spracoval... Čítať ďalej
09 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.