„Komunikačný manuál“ EÚ považuje Vianoce za diskriminačné: Zákaz hovoriť o Vianociach a spomínať Máriu! Ide o snahu odstrániť kresťanstvo? (Steffen Munter)
09 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Steffena Muntera (The Epoch Times)

Európska komisia vydala „komunikačný manuál“ Zjednotení v rozmanitosti, ktorý sa v Taliansku stretol s protestmi. V niektorých jeho častiach sa hovorí dokonca o „protináboženskej zaujatosti“.

V súvislosti s kultúrnymi zmenami v Európe vydala Európska únia internú jazykovú príručku – komunikačný manuál  pre zamestnancov Komisie. Po ostrej kritike zo strany Vatikánu sa však má príručka opäť revidovať, píše Steffen Munter.

Zákaz hovoriť o Vianociach a používať slovo Mária

A ako sa to všetko začalo? Podľa Muntera spúšťačom bol zrejme článkom v talianskych novinách Il Giornale. Jeho autor, taliansky profesor Francesco Giubilei z Fernuni Università Giustino Fortunato di Benevento, podrobil ostrej kritike interný manuál  EÚ o komunikácii pracovníkov EÚ a jej inštitúcií. Vo svojom príspevku s názvom V Európe je zakázané hovoriť "Vianoce" a používať slovo Mária" profesor poukázal na jednu vec. Európska komisia sa zjavne snaží presadiť svoj názor, že „nie každý je kresťan", a preto „nie každý slávi vianočné sviatky". Je za tým zjavná vôľa zmeniť európsku spoločnosť, jej zvyky a tradície, dokresľuje Steffen Munter.

Totalita v EÚ? Čo únia ešte zakáže? Žiadne „Vianoce", žiadne kresťanské mená ! (Achim Baumann)
Komentár Achima Baumanna (Wochenblick) Európska komisia chcela svojim zamestnancom zakázať používať slovo „Vianoce", pretože by mohlo „vylučovať“ iné kultúry. Každý sa teší na Vianoce. Pre niektorých majú Vianoce náboženský význam, pre iných... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

„Rušenie“ Vianoc?

V mene toho všetkého ide podľa Muntera Európska komisia dokonca tak ďaleko, že „ruší“ Vianoce výzvou, aby ľudia nepoužívali vetu: „Vianočný čas môže byť stresujúci." Namiesto toho by mali povedať: "Sviatky môžu byť stresujúce." Okrem toho EÚ navrhla používať namiesto „kresťanských mien“ generické. Ide o snahu odstrániť kresťanstvo?

Ako ďalej píše  Steffen Munter, do diskusie sa zapojili médiá, aj politici, vrátane europoslancov, a ostro kritizovali EÚ. Hovorca z Bruselu stále tvrdí, že Európska komisia je povinná zachovávať neutralitu v náboženských otázkach.

K slovu sa prihlásil aj Vatikán, ako uvádza ďalej Munter. Jeho druhý najsilnejší muž, štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin, kritizoval snahu Únie, aby sa zabránilo "Vianociam" a "Márii". Toto nie je správny spôsob boja proti diskriminácii. Je poľutovaniahodné všetko zjednocovať bez rešpektovania rozdielov. Potláča sa tým realita.

Existencia a identita Európy je úzko spojená s kresťanstvom. Odvrátenie sa od koreňov, kresťanských sviatkov a kresťanského rozmeru Európy v konečnom dôsledku „znamená zničenie človeka“, uzatvára slovami kardinála komentár Steffen Munter.

(Medzititulky red. HD.)

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.