Stal sa zázrak - ďalšia ostrá kritika "prezidentkinej" VIA IURIS
08 | 12 | 2021 I Ivan Brožík

"Novela zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície nevedie k odpolitizovaniu polície, práve naopak" Tvrdí to bývalá materská organizácia prezidentky Čaputovej - združenie VIA IURIS. Doslova vyzýva poslancov parlamentu novelu nepodporiť.

"VIA IURIS podala pripomienky k návrhu na zmenu zákona o štátnej službe v polícii." Hovorí sa v tlačovej správe združenia na webe viaiuris.sk.  "Týkajú sa výberu, vymenovania a odvolávania policajného prezidenta a riaditeľa policajnej inšpekcie. Novelu má v zrýchlenom režime schvaľovať parlament na nasledujúcej schôdzi. Svoje návrhy preto organizácia zaslala aj poslancom a poslankyniam parlamentu."

Neobmedzená možnosť dosadzovať do funkcií "našich"

"Ak by zákon schválili, zrušilo by sa výberové konanie na policajného prezidenta a riaditeľa policajnej inšpekcie a záväznosť vypočutia kandidátov pred výborom pre obranu, odvolať oboch funkcionárov by bolo možné bez uvedenia dôvodu." Píše sa v informácii VIA IURIS.

"VIA IURIS preto navrhuje, aby policajného prezidenta a riaditeľa policajnej inšpekcie vyberala v transparentom a verejnom výberovom konaní aj naďalej nezávislá komisia, nie minister vnútra. Kandidátov má okrem výboru pre obranu a bezpečnosť vypočúvať aj výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny a odporúčanie výborov má byť záväzné. Nového policajného prezidenta má podľa organizácie menovať prezident/prezidentka republiky namiesto navrhovaného ministra vnútra.
Organizácia tiež žiada, aby o odvolaní predstaviteľov oboch policajných funkcií nerozhodoval iba ministrer vnútra, ale aj iné subjekty. VIA IURIS zdôrazňuje, že odvolávanie má byť možné len na základe zákonom stanovených dôvodov a v prípade, keď si neplnia zákonom stanovené úlohy či svojim konaním vážne ohrozujú dôveryhodnosť polície."

Policajná inšpekcia musí získať nezávislosť na ministrovi rezortu

"V neposlednom rade organizácia upozorňuje na to, že je nevyhnutné zriadenie samostatnej policajnej inšpekcie, ktorá bude nezávislá od ministerstva vnútra. V súčasnosti totiž Slovensko nespĺňa európske požiadavky na nezávislé vyšetrovanie sťažností a trestnej činnosti policajtov. Pochybnosti o objektívnosti a nezávislosti tejto inštitúcie vyvoláva vyšetrovanie trestných činov a pochybení policajtov policajtmi alebo vyšetrovaľmi, ktorí patria pod rovnakého nadriadeného – ministra vnútra."

Neakceptovateľný návrh

„Tento návrh považujeme za neakceptovateľný, pretože významne posilňuje politický vplyv ministra vnútra na policajného prezidenta a celú políciu. Je neprijateľné, že ruší výberové konanie na policajného prezidenta a riaditeľa policajnej inšpekcie pred komisiou a túto úlohu ponecháva plne na ministrovi vnútra. Súčasná spoločenská situácia volá po odpolitizovaní kľúčových inštitúcií, aby sa zachovala ich nezávislosť a dôveryhodnosť,“ vysvetľuje Ivana Figuli, právnička spolupracujúca s VIA IURIS. Organizácia preto žiada, aby poslanci a poslankyne pri hlasovaní zohľadnili aj jej argumenty a súčasný návrh nepodporili.

Štefan Harabin: Plán je zlomiť ducha národa, jednoznačne treba začať iniciatívy na vystúpenie z EÚ
Podľa emeritného sudcu Najvyššieho súdu Štefana Harabina je najvyšší čas naštartovať proces vystúpenia Slovenska z EÚ. Viac o príčinách hovorí vo videu na svojej sociálnej sieti. Tlak na povinné očkovanie "Tlačia na členské štáty, aby bolo... Čítať ďalej
08 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

___________________

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.

_____________________