Prezident USA Biden zostril tón voči Putinovi
07 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Americký prezident Joe Biden a jeho ruský náprotivok Vladimír Putin chcú na videosummite diskutovať o situácii na Ukrajine. Predtým však Washington zvýšil tlak: V prípade invázie hrozí Moskve tvrdými sankciami, píše nemecký Der Spiegel.

Americký prezident Joe Biden chce svojmu ruskému náprotivku Vladimírovi Putinovi pohroziť vážnymi hospodárskymi dôsledkami, ak Rusko napadne Ukrajinu.

Biden dá Putinovi na utorkovom videosummite jasne najavo, že „náklady s tým spojené“ by boli veľmi vysoké, „ak by sa Rusko rozhodlo podniknúť takéto kroky", uviedol vysokopostavený predstaviteľ americkej administratívy. Putin by potom musel očakávať „významné hospodárske protiopatrenia zo strany Európanov, aj Spojených štátov". Biden však zdôrazní, že kríza sa dá riešiť aj diplomatickou cestou.

Pentagón skúma správy o pohybe ruských vojsk. Kyjev si nič nevšimol
Satelitné zábery ukazujú konvoje nákladných áut naložených tankami a raketami na juhozápade Ruska - na ceste k ukrajinským hraniciam. Kyjev tvrdí, že si prípadné nasadenie nevšimol. Teraz sa do toho zapájajú aj USA, píše nemecký Der... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Umiestni Washington viac vojakov vo východnej Európe?

Okrem toho je Washington pripravený v prípade krízy umiestniť vo východnej Európe viac vojakov. Washington v súčasnosti neuvažuje o priamej vojenskej reakcii. Ak by Putin zaútočil, „zvýšil by sa dopyt spojencov na východnom krídle a pozitívna reakcia Spojených štátov na dodatočných vojakov, zdroje a cvičenia," - uviedol predstaviteľ administratívy. Dodal, že nejde o to, aby sa USA „ocitli v situácii, keď je priame nasadenie amerických jednotiek predmetom úvah".

Washington v prípade ruskej invázie na Ukrajinu uprednostňuje „kombináciu" niekoľkých prvkov: „podporu ukrajinskej armády", „tvrdé hospodárske sankcie" a „výrazné zvýšenie podpory a kapacít spojencov v NATO".

OSN: Rusko a Čína vyzývajú na ukončenie sankcií voči Severnej Kórei (VIDEO)
Moskva a Peking lobujú v OSN za zmiernenie sankčných opatrení proti Severnej Kórei – v záujme lepšej "kvality života civilného obyvateľstva". Ide o poľnohospodárske výrobky, morské plody a textil, píše Der Spiegel. Zlepšenie kvality života... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Biden už  hovoril s Macronom, Merkelovou, Draghim či Johnsonom

Pred plánovanou videokonferenciou rokoval Biden s vedúcimi predstaviteľmi niekoľkých európskych krajín. Prezident v telefonickom rozhovore s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, odchádzajúcou nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, talianskym premiérom Mariom Draghim a predsedom vlády Spojeného kráľovstva Borisom Johnsonom diskutoval o spoločných obavách z posilňovania ruskej armády na hraniciach Ukrajiny a čoraz ostrejšej rétorike Ruska.

Po videosummite s Putinom bude Biden informovať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Putin prisľúbil Lukašenkovi podporu proti pokusom o "zasahovanie" zo zahraničia"
Ruský líder Vladimír Putin ubezpečil bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka o podpore proti pokusom o „zasahovanie" zo zahraničia, píše epochtimes.de. „Spoločne sa postavíme proti všetkým pokusom o zasahovanie do vnútorných záležitostí našich... Čítať ďalej
08 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Putinove požiadavky voči USA a NATO

Putin pred rokovaniami predložil USA a NATO požiadavky. Okrem iného požadoval jasné odmietnutie možného ďalšieho rozširovania západnej vojenskej aliancie na východ. Na druhej strane Biden oznámil sériu „iniciatív" na zabránenie ruskému útoku na Ukrajinu - bez toho, aby ich konkrétne pomenoval. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v uviedol, že Moskva od rozhovorov neočakáva „prelom". Napriek tomu je „vždy lepšie spolu hovoriť".

„Zastavte Lukašenka!“ Merkelová požiadala Putina o intervenciu v Bielorusku. „Migranti v pasci“ (VIDEO)
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU) požiadala ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby zasiahol v súvislosti s napätou situáciou s utečencami na hraniciach medzi Bieloruskom a Poľskom, píše epochtimes.de Má zapôsobiť na režim v Minsku V... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Napätie medzi Ruskom a Západom rastie

Napätie medzi Ruskom a Západom v ukrajinskom konflikte sa v poslednom čase výrazne zintenzívnilo. Vzhľadom na pohyb ruských vojsk na hraniciach s Ukrajinou existujú obavy, že Moskva by mohla zaútočiť na susednú krajinu. Vláda v Kyjeve varovala pred rozsiahlym ruským útokom koncom januára.

Tieto obavy sa stali novým impulzom po správe v denníku Washington Post. Podľa nej plány Moskvy zahŕňajú „rozsiahle presuny sto práporov taktických jednotiek, ktorých počet sa odhaduje na 175 000 mužov, spolu s tankami, delostrelectvom a vybavením", uzatvára nemecký Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Čína si strieľa na repliky amerických vojenských lodí
Čína si vyrobila akýsi druh „trenažéru“ - repliky amerických vojenských lodí. Tie by mali slúžiť ako ciele pri vojenských cvičeniach Číňanov, informuje epochtimes.de. Repliky amerických vojenských lodí ako cvičný terč Satelitné snímky, ktoré... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.