Poslanci okolo Pellegriniho odmietajú povinné očkovanie
07 | 12 | 2021 I Ivan Mihale/tasr

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR okolo expremiéra Petra Pellegriniho odmietajú povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 i prípadné podieľanie sa neočkovaných na financovaní nákladov na liečbu. Na utorkovej tlačovej konferencii Pellegrini s exministrom zdravotníctva Richardom Rašim (nezaradený) skonštatovali, že ide o úplne inú situáciu, ako keď sa v minulosti zavádzalo povinné očkovanie proti tetanu či proti chrípke u určitých vekových kategórií. Pellegrini zároveň tvrdí, že nikdy nespochybňovali ani očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Raši namietal voči slovám vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí), ktorá pri apele na opozíciu pripomenula, že jej predstavitelia v minulosti zavádzali povinné očkovania určitých skupín obyvateľov. Podľa Rašiho je to neporovnateľné aj preto, lebo vakcíny, o ktorých sa hovorí, boli roky odskúšané a vedelo sa o ich prípadných vedľajších účinkoch. Pri súčasných vakcínach proti ochoreniu COVID-19 ide podľa neho len o podmienečne registrované očkovacie látky. Za otázne považuje i to, či budú účinné proti novému variantu omikron.

Remišová v utorok vyzvala prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby jasne a priamo podporila povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Strana Za ľudí bude podľa nej presadzovať povinné očkovanie minimálne pre ľudí nad 60 rokov od začiatku budúceho roka. Opozíciu vyzvala, aby nebola pokrytecká a očkovanie podporila.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) avizoval, že by mal v stredu (8. 12.) vláde predložiť uznesenie, ktorým ho kabinet zaviaže vypracovať právnu analýzu k povinnému očkovaniu a analýzu prípadnej finančnej spoluúčasti nezaočkovaných ľudí na liečbe. Predpokladá, že by na to mohol mať mesiac a následne by sa na základe aktuálnej situácie mohli rozhodnúť.

Opozícia dlhodobo hovorí, že nemožno ľudí do očkovania nútiť. Odmieta tiež vytváranie "občanov druhej kategórie" z neočkovaných.

Pápež prirovnal EÚ k nacistom: Takí, čo chceli zrušiť pojem „Vianoce“, tu už boli!
Takýto krok by mohol urobiť iba nejaký represívny režim! Pápež František odsúdil pokus EÚ nahradiť výraz „obdobie Vianoc“ neutrálnejším „obdobím sviatkov“, informuje portál RT. Európska komisia minulý týždeň po reakcii verejnosti, a to aj zo... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Diana Zaťková