Pápež prirovnal EÚ k nacistom: Takí, čo chceli zrušiť pojem „Vianoce“, tu už boli!
07 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Takýto krok by mohol urobiť iba nejaký represívny režim! Pápež František odsúdil pokus EÚ nahradiť výraz „obdobie Vianoc“ neutrálnejším „obdobím sviatkov“, informuje portál RT

Európska komisia minulý týždeň po reakcii verejnosti, a to aj zo strany Vatikánu, odstránila svoju jazykovú náhradu za slovičko Vianoce. Pápež František počas letu z Cypru a Grécka snahu meniť kresťanské Vianoce zo strany EÚ odsúdil. Považoval to za neuvážený nápad.

"V histórii sa mnohé diktatúry snažili, aby to dosiahli," upozornil pápež novinárov.

"Myslite na Napoleona...ďalej... pomyslite na nacistickú diktatúru, komunistickú... je to móda oslabeného sekularizmu... Ale toto je niečo, čo v podstate nefungovalo," vysvetlil pontifik.

Pozor na ideologickú kolonizáciu

Pápež dodal, že EÚ by si mala dávať pozor, aby sa nevydala cestou ideologickej kolonizácie. V opačnom prípade spôsobí iba rozdelenie medzi jej členmi, čo povedie k pádu celého bloku.

Pápež dáva svetu lekciu - neuhádli by ste, kam sa chystá cestovať
V najbližšej dobe sa v Moskve uskutoční stretnutie pápeža Františka a patriarchu Moskvy a celého Ruska Kirilla. Oznámil to samotný pontifik. Povedal tiež, že nepotrebuje žiadne protokoly na to, "aby mohol hovoriť s bratom". „Stretnutie s... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

„Európska únia musí rešpektovať každú krajinu tak, ako je v nej štruktúrovaná. Je tu rôznorodosť krajín a netrba ich názory vo všetkom zjednocovať,“ povedal František.

Uznesenie o zmene existujúceho znenia sa objavilo v príručke o „inkluzívnej komunikácii“, ktorá byrokratom EÚ radí, ako urobiť ich správy ústretovejšie voči menšinovým skupinám. 

Koniec kresťanského rozmeru Európy?

„Vianoce“ sa považovali za nevhodné, pretože prívržencom iných náboženstiev ako kresťanstva sa to nemusí páčiť. 

Na návrhy, ktoré boli zverejnené koncom októbra na príkaz európskej komisárky pre rovnosť Heleny Dalliovej, upozornili koncom novembra talianske noviny il Giornale. 

Táto správa vyvolala pobúrenie medzi konzervatívnejšími ľuďmi vrátane mnohých významných osobností verejného života. Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin to dokonca nazval pokusom o „zrušenie našich koreňov, kresťanského rozmeru našej Európy“.

Začalo sa rokovanie Putina s Bidenom formou videohovoru
Začalo sa rokovanie ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho amerického náprotivku Joea Bidena, ktoré sa koná formou videohovoru. Očakáva sa, že lídri budú diskutovať o situácii týkajúcej sa Ukrajiny a NATO, informovala agentúra TASS. Podľa... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.