Obrovské zdraženie elektriny od januára nebude posledné: Čo horšie nás ešte čaká?
07 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Od januára pôjde elektrina pre domácnosti hore o 15 percent. V roku 2023 to však môže byť až 60 percent! Čím zelenšie sa totiž politici k energetike stavajú, tým viac energie dražejú.

V rukách to majú Nemci

Slovenské účty za elektrinu najviac ovplyvňuje Nemecko. Z tejto krajiny totiž prichádzajú najzásadnejšie rozhodnutia pre trhy. Boli to Nemci, ktorí po havárii v japonskej Fukušime v roku 2011 zavelili na odchod od jadrovej energie, píšu Hospodárske noviny.

Daň za zelenú energiu

A boli to nemci, ktorí následne odobrili aj plány na zatvorenie uhoľných zdrojov. Začali sa využívať veterné a solárne zdroje, ktoré sú závislé na vrtochoch prírody.

A elektrina s dodávkou na budúci rok išla až k 150 eurám za megawatthodinu. Hranica bola pokorená na dané obdobie vôbec prvýkrát. Aktuálne na Slovensku regulátor stanovil dodávku elektriny pre domácnosti od januára s tým, že ide hore o 15 percent.

Žilinka Remišovej: Slovenská prokuratúra napĺňa európske štandardy
Generálny prokurátor Maroš Žilinka reagoval na sociálnej sieti na slová univerzálnej ministerky Veroniky Remišovej z rozpadajúcej sa strany Za ľudí o tom, že generálna prokuratúra je založená na stalinskom type. Podľa Žilinku model slovenskej... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ján Papuga

To najhoršie nás len čaká

Ak by sa však komodita udržala na súčasných úrovniach do júna, od januára 2023 by pre slovenské rodiny išla hore až o 60 percent.

Podľa odborníka je tento dramatický scenár reálny. Analytik JPX Ján Pišta totiž v zime očakáva ceny približne na aktuálnej úrovni.

„Na jar budú totiž zásobníky plynu vyprázdnené ešte viac, ako boli tento rok, a tak ceny plynu budú v dôsledku vysokého dopytu stále vysoké, a to nedovolí klesať ani cenám elektriny,“ vysvetľuje odborník.

Vieme aké opatrenia navrhne minister Lengvarský. Kto je vo výhode?
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) navrhne vláde zaviesť nové opatrenia. Ale iba pre očkovaných a prekonaných. Aké budú? Súčasný lockdown sa má podľa všetkého predlžiť do 16. decembra. Konzílium odborníkov túto informáciu... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.