Ministerstvo vnútra spúšťa protikorupčnú kampaň, prebieha na okresných úradoch
07 | 12 | 2021 I Ivan Mihale/tasr

Protikorupčné princípy a rady, ako postupovať pri nahlasovaní korupcie, pripomína nová celoslovenská kampaň Ministerstva vnútra (MV) SR. Určená je zamestnancom, ale aj klientom okresných úradov. Riaditeľ odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR Jozef Halcin o tom informoval na utorkovej tlačovej konferencii.

„Na okresné úrady každoročne prichádza 1,5 milióna návštev, to je obrovské množstvo návštev, ktoré môžeme vhodným spôsobom informovať o nastavených protikorupčných opatreniach ministerstva vnútra,“ priblížil Halcin. Poukázal na zodpovednosť rezortu vnútra, ktorý má viac ako 40.000 zamestnancov, pri budovaní firemnej kultúry, ale aj kvalitnejšieho celospoločenského prostredia bez korupcie.

Kto bude prezidentom policajného zboru? Kandidáti dvaja, otáznikov priveľa
Do výberového konania na pozíciu prezidenta policajného zboru sa ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi veľmi nechcelo. Ráta totíž s tým, že si bude môcť policajného prezidenta vybrať sám, bez názoru výberovej komisie. Informuje denník SME. Po... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Kampaň upriamuje pozornosť na desať princípov v boji proti korupcii, ako sú zodpovednosť, zákonnosť, etickosť, profesionálnosť, dôslednosť, otvorenosť, transparentnosť, nepodplatiteľnosť, nestrannosť a poctivosť. Pripomínať ich budú informačné letáky, ale aj brožúrky dostupné u supervízorov na všetkých okresných úradoch. Informačný materiál vysvetľuje tiež, čo je korupcia, a obsahuje kontakty na organizácie, na ktoré sa možno obrátiť. Ako pripomenul Halcin, k dispozícii je aj 16 kancelárií pre obete trestných činov.

Jedným z cieľov kampane je podľa Halcina ubezpečiť všetkých zamestnancov, že MV SR má mechanizmy, akým spôsobom môžu oznamovať protispoločenskú činnosť vrátane korupčných trestných činov, a zároveň, že SR má systém na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. „MV SR a odbor prevencie kriminality vypracoval usmernenia pre jednotlivých zamestnancov, ako postupovať,“ načrtol. Partnermi kampane sú Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti, Národná kriminálna agentúra a Úrad inšpekčnej služby.

Analytik Baránek: Tvrdenie, že Matovič je blázon, vyzerá byť pravdivé
O expremiérovi a ministrovi financií sa čoraz viac šíri myšlienka, že Matovič nie je zdravotne v poriadku. Samotný líder OĽaNO však o celej veci mlčí. Portál ereport.sk sa politického analytika Jána Baráneka opýtal, ako to celé číta on. A Matovič... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Diana Zaťková