Kto bude prezidentom policajného zboru? Kandidáti dvaja, otáznikov priveľa
07 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Do výberového konania na pozíciu prezidenta policajného zboru sa ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi veľmi nechcelo. Ráta totíž s tým, že si bude môcť policajného prezidenta vybrať sám, bez názoru výberovej komisie. Informuje denník SME.

Po augustovom odstúpení Petra Kovaříka minister Mikulec musel vypísať výberové konanie, no zámerom koalície už v tom čase bolo, aby si minister policajného šéfa vyberal sám. V utorok bol zákon schválený a minister Mikulec sa netají tým, že rozbehnutý konkurz by rád zrušil a vo funkcii by si nechal zatiaľ dočasného prezidenta PZ Hamrana. Schválený zákon však čaká na podpis prezidentky. Minister Mikulec sa však vyjadril, že Štefan Hamran je pre neho momentálne prioritným kandidátom.

Krtoré ďalšie mesto hlási rapídny nárast cien za teplo?
Nedávno sme písali o Ilave, v ostatných dňoch ohlásila zvyšovanie cien za teplo a TÚV spoločnosť Spravbytkomfort, a. s. Prešov. SME/Korzár informuje, že spoločnosť požiadala Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) o úpravu variabilnej zložky... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Prezidentkin podpis môže byť problém

Už v rámci spolupráce s Via Iuris s kolegami navrhovala pravidlá, v rámci ktorých by polícia bola odpolitizovaná a teda nezávislá od názoru ministra. Ako kandidátka na post prezidentki v roku 2018 vyhlásila, že dnes platný zákon s čiastočným dosahom ministra by nepodpísala. "Zákon nerieši kľúčové problémy polície a robí z policajného prezidenta politickú nomináciu, za ktorú nikto nenesie zodpovednosť,“ povedala Čaputová pred troma rokmi.

Úmyslom koalície je

priamy výber ministra vnútra na túto funkciu. Za policajného prezidenta je minister priamo zodpovedný a tak by ho mohol bez dôvodu odvolať, no dĺžka jeho funkčného obdobia by nebola stanovená. Ak by prezidentka nepodpísala zákon všas, znamenalo by to, že konkurz bude ministerstvo musieť dotiahnuť do konca. A policajným prezidentom by sa stal človek, ktorého vyberie brannobezpečnostný výbor parlamentu.

Ako bude vyzerať výber policajného prezidenta

Parlament schválil nové pravidlá. Podľa nich minister vnútra predloži svojho kandidáta výboru pre obranu a bezpečnosť. Ten poslancom odprezentuje víziu vedenia polície. Názor poslancov výboru má len konzultačný charakter. Minister následne vymenuje kandidáta. Ako uvádza SME, podobný mechanizmus platí aj pri šéfovi policajnej inšpekcie, ktorého však vymenúva aj odvoláva vláda.

Kto je ďalším kandidátom

Jeho meno zatiaľ nie je známe. Rezort pri konkurzoch tohto typu posudzuje, či prihlásení uchádzači vôbec spĺňajú kritériá na kandidatúru, a až následne zverejní zoznam tých, ktorí prešli posúdením. V ďalšom kole budú vypočutí pred výborom. Ak však nové pravidlá prejdú, minister si bude môcť vybrať víťaza konkurzu bez ohľadu na hodnotenie poslancov. Pri postupe podľa súčasného zákona, Mikulec by si mohol vyberať len z odporučených uchádzačov.

MUDr. Piják je očkovaný
MUDr. Piják je v nemocnici. Odkazy pre svojich fanúšikov necháva prostredníctvom sociálnej siete, alebo ich prinášajú jeho blízki kamaráti Ján Baránek a Dr. Juraj Mesík. V príspevku, ktorý zverejnil na YouTube kanály Ján Baránek začiatkom decembra,... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Hamran už raz neprešiel

Na začiatku roka ministrovi Mikulcovi výbor posunul na vymenovanie len Petra Kovaříka. Medzi navrhovanými bol aj Štefan Hamran, no tomu na postup chývali dva hlasy. „Nikdy nedospejeme k ideálnemu riešeniu. Nechcem však prešľapovať na mieste," povedal Mikulec v januári pri vymenovaní Kovaříka. Ten po obvinení zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti, v lete odstúpil. 

Chcete nám pomôcť?

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.