SIS predložila správu o svojej činnosti za rok 2020
05 | 12 | 2021 I Eka Balašková
Slovenská informačná služba (SIS) v minulom roku výraznejšie šírenie propagandy z Ruska nezaznamenala. Inak to bolo s Čínou. Tá podľa Topiek v našom mediálnom priestore pokračovala v ovplyvňovaní verejnej mienky a v budovaní jej pozitívneho obrazu.
Hybridné hrozby

Píše o nich správa o činnosti SIS za rok 2020. "Činnosť proruských aktivistov sa zameriavala na šírenie naratívov smerujúcich k polarizácii slovenskej spoločnosti na báze hodnotového a politického konfliktu,"  Aktéri podľa tejto správy pôsobili autonómne, zároveň sa však inšpirovali námetmi a obsahmi rozpracovanými v štátnych ruských médiách. 

Aj tu "úradoval" covid

"Aktéri konajúci v prospech Číny pripisovali vysokú dôležitosť najmä neutralizácii negatívneho mediálneho pokrytia krajiny v súvislosti so začiatkom pandémie ochorenia COVID-19," uvádza ďalej správa SIS. Od začiatku rozšírenia pandémie na územie Európy propagovali rôznymi mediálnymi kanálmi efektivitu prísnych opatrení vykonaných v Číne. Taktiež šlo podľa SIS o rôzne formy čínskej zdravotníckej pomoci a komerčné dodávky zdravotníckych materiálov. Tie boli prezentované ako pomoc pre štáty trpiace nečinnosťou EÚ. 

A. Bekmatov sa pýta, dokedy bude premiér robiť tajtrlíka ministrovi financií
"Tiež ste si mysleli, že je to vtip? Že Matovič nemohol zatajiť ďalšiu stovku eur na poukazy ešte aj pred predsedom vlády? Ja hej." Píše na svojej sociálnej sieti podpredseda socialisti.sk, Artur Bekmatov. Lebo toto, ako píše Bekmatov, "si... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Slovenskí aktéri dezinformácií

Na dezinformačnej scéne podľa SIS pokračovalo viacero aktérov budujúcich vlastnú značku. Aj v súvislosti s pandémiou sa im podarilo zasiahnuť širšie spektrum ľudí ako v predošlých rokoch. "Rozhodujúcu úlohu pri vytváraní a šírení dezinformačných a polarizačných obsahov naďalej zohrávali slovenskí aktéri," skonštatovala SIS.

Nové pracoviská

SIS rekonštruovala svoje organizačné zložky, aby sa mohli primárne venovať hybridným hrozbám. Tiež zriadila medziútvarové mechanizmy, ktoré by mali koordinovať činnosť  jednotlivých pracovísk. Podľa vlastných slov sa SIS zapojila aj do činnosti pracovnej skupiny zriadenej pri Kancelárii bezpečnostnej rady SR na prípravu koncepčného materiálu pre boj proti dezinformáciám.

Poznáte tradičné rodinné vzťahy?
Pred nedávnom sme tri generácie sedeli nad starými fotkami. A spomínali. To je ujčiná. Tamto je tiež nejaký kmeňovec a tu, táto, čo ju ledva vidno spoza stromu, to je svákova sesternica. Že vám tieto príbuzenské vzťahy znejú ako z Dobšinského... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Podporíte nás?

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD