Dr. Piják: Nebezpeční nie sú hoaxeri, ale tí, čo do problematiky vidia
04 | 12 | 2021 I Eka Balašková

O prípade MUDr. Pijáka sme aj my písali niekoľkokrát. Tentokrát je to rozhovor Jána Baránka s MUDr. Michalom Pijákom, ktorý uverejnil na svojom YouTube kanáli.

Pravda o "veľmi, veľmi vážnom stave"

"Je to nezmysel," odpovedá MUDr. Piják na otázku J. Baránka o informácii, ktorá prebehla médiami: "Keby to tak bolo, tak som na JISke, alebo na ARO." a vysvetľuje tri "stupne" starostlivosti o pacientov s covidom. Doktor Piják bol medzi prvým a druhým štádiom, kedy by už mohol byť na JISke, ale skôr to bolo prvé štádium. 

Celý deň čakania na príjem

Ťažko povedať, či to bol zámer, určite mu však neboli priateľsky naklonení a určite nešlo o ktovieakú pomoc. "Aj keď doktorka, ktorá mi potom ordinovala liečbu, bola v ten deň ešte ústretová. Dohodli sme sa na nútenom kompromise. Ja som uviedol všetky štúdie, ktoré hovoria proti Remdesiviru, že sa môže podať len v úzkom rozpätí, pretože je to dosť toxický liek." 

Dr. Piják je stále v nemocnici a všetko okolo jeho hospitalizácie vyvoláva otázky
Pred časom médiami prebehla správa o hospitalizácii MUDr Michala Pijáka. Ochorel na covid-19 a viaceré médiá publikovali informácie hraničiace s bulvárom, v ktorých ho označovali za dezinformátora a antivaxera. Nové informácie Pár dní dozadu sa... Čítať ďalej
01 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Kde sa stratila etika?

O 11tej prišiel Dr. Piják na Kramáre a už o 12- tej mu volali z médií, že je v ťažkom stave hospitalizovaný - niekto z Kramárov "vynášal" informácie, ktoré boli navyše nepravdivé. Informácie boli dosť podrobné."Takéto informácie môže podávať iba hovorkyňa nemocnice, s ktorou som v minulosti už mal konflikt." Vysvetľuje Dr. Piják: "Je záhada, že ja som ešte nebol ani v posteli, bol som na centrálnom príjme a niekto už z nejakého dôvodu mohol o mojom stave rozprávať bez môjho súhlasu."

Nie je žiadny antivaxer

Nik si nemôže dovoliť informovať médiá o niekoho zdravotnom stave a to ešte klamlivo. "Ja nie som žiadny antivaxer, práve naopak. Toto už je dlhšie trvajúca kampaň." skonštatoval Dr. Piják. Klinická imunológia, hepatológia, čo je virológia, to sú jeho špecializácie a Dr. Piják sa o covid začal zaujímať hneď od začiatku, kým bol covid len v Číne. Prekladal do Slovenčiny Fauciho, pretože sa o problematiku zaujímal. 

Zaočkovaný antivaxer?

Dr. Piják sa dal zaočkovať ešte niekedy v júni, no niektoré médiá tvrdia, že jeho potvrdenie o očkovaní je falošné. "A to od ľudí, kolegov, s ktorými si tykám a ktorí odo mňa preberali články o covide." Konštatuje Dr. Piják paradox. Sám o svojom očkovaní nerozprával, veď koho má čo zaujímať, či je, alebo nie je niekto zaočkovaný. Médiá však podľa neho označia za antivaxera pomaly každého, kto očkovanie nepropaguje, alebo sa k nemu nevyjadruje. Na jeho stránkach však nenájdete ani jeden hoax, len vedecké články.

Kedy to celé začalo

Korene "antivaxerstva" Dr. Pijáka má v časoch, kedy sa začal zaujímať o "starú známu" pharma loby. Vtedy aj on začal byť zosmiešňovaný za kritiku pharma biznisu. Vtedy po ňom šli stránky, ako Lovci šarlatánov. Lenže "Keby sme sa mali riadiť podľa nich, môžeme zrušiť odbor fyziatria a liečebná rehabilitácia." upozorňuje Dr. Piják. 

Dvakrát zaočkovaná manželka ex ministra zdravotníctva leží doma s covidom
Exminister zdravotníctva Marek Krajčí sa mal zúčastniť televíznej diskusie v Ta3. Namiesto seba poslal televízii nahrávku, v ktorej informuje o covide v ich domácnosti. Prepis videonahrávky "Moja malá dcérka priniesla covid zo škôlky. Pozitívny... Čítať ďalej
01 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Skutoční hoaxeri nie sú nebezpeční

"Nebezpeční sú ľudia, ktorí vedia o čom píšu a vidia do problematiky." Upozorňuje Dr. Piják: "Taký, čo tam trepe nejaké hoaxy, ten má svoj okruh, ale takí, ako som ja nenaletia na hocičo a nepustia hocičo." Konštatuje tiež, že hlavnou metódou týchto ľudí je zosmiešňovanie a trolling na každý spôsob. 

Od začiatku sa robili obrovské chyby

Podľa Dr. Pijáka sa od začiatku mala zamerať pozornosť na tri skupiny - zdravotníci, domovy dôchodcov a Rómovia. Vyšetrovali sa protilátky u zamestnancov domovoch dôchodcov a na klientov sa nemyslelo. "Toto sa malo podchytiť, veď klienti domovov dôchodcov sú "každú chvíľu" v nemocnici." Dr. Piják kritizoval aj vzájomné infikovanie sa Rómov. 

Kritik tzv. kongresovej turistiky

Tá funguje tak, že čím drahší liek lekár predpíše, tým je to pre neho lepšie. Dr. Piják použil ako príklad pacientov s hepatitídami. "Máte desať pacientov a už máte okrem iného bonus. Ja som tiež chodieval, ale nie len ako kongresový turista, ale ako aktívny účastník, teda vždy s nejakým príspevkom do diskusie." 

Nie je proti očkovaniu,

ale proti BEZHLAVÉMU očkovaniu, teda zaočkovať za každú cenu bez vyšetrenia a anamnézy. Dr. Piják je za personalizované očkovanie, teda každého pacienta individuálne vyšetriť. Situáciu prirovnal k hepatitíde typu C, kde doteraz nemáme očkovaciu látku, ale máme takmer stopercentne účinnú liečbu tohto vírusového ochorenia. "Moja filozofia bola od začiatku taká, že sa treba zamerať na liečbu, pretože tých liekov by sa našlo veľa." konštatuje Dr. Piják. 

Netreba klamať! Z obsahu do smiechu nikomu nebude, jedine, ak cez slzy
Veľmi zaujímavý, na zamyslenie vhodný zostrih zverejnil portál "mojevideo". Má názov: Netreba klamať! A zostrih obsahuje vyjadrenia Veroniky Remišovej (Za ľudí), Igora Matoviča (OĽaNO), Eduarda Hegera (OĽaNO) a prezidentky Zuzany Čaputovej. Stránka... Čítať ďalej
01 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Čo vieme o vakcíne na covid-19

Vidíme podľa MUDr. Pijáka, koľko pribúda rôznych úmrtí, no kompetentní nepripúšťajú, že by mohli mať kauzálnu súvislosť. "Ani auto si nekúpite bez toho, aby ste naň dostali nejakú záruku." uzatvára rozhovor Dr. Michal Piják.

Podporíte nás?

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD