Zneužila poslankyňa Hatráková svoje právomoci?
02 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Cez dieru v systéme sa poslankyňa Katarína Hatráková (OĽaNO) mohla dostať k mimoriadne citlivým informáciám. Zákonodarkyňa si vyžiadala na sociálnom úrade spis detí v prípade, do ktorého je zaangažovaná. Podrobnejšie informovali Hospodárske noviny.

Ide o prípad bývalých manželov, ktorých deti sú už takmer dva roky vystavované psychicky nesmierne náročným momentom. Všetko sa začalo vlani vo februári, keď otec bez vedomia matky maloleté dcéry odviezol z Nórska, kde rodina žila niekoľko rokov, na Slovensko.

Maroš Žilinka a Ján Drgonec reagovali na rozhodnutie Ústavného súdu o vyhláškach ÚVZ
Podanie generálneho prokurátora Maroša Žilinku k Mikasovým vyhláškam, či sú v súlade s ústavou, Ústavný súd doslova zhodil zo stola. K rozhodnutiu Ústavného súdu sa Maroš Žilinka vyjadril v krátkom príspevku na sociálnej sieti. Ján Drgonec sa... Čítať ďalej
02 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Únos detí na Slovensko

V mimoriadne zraniteľnom veku boli nútené sa vyrovnať so situáciou, ktorú možno s odstupom času označiť v ich životoch za zlomovú. Minimálne v prípade jedného z dievčat sa udalosti podpísali aj pod zhoršenie jej zdravotného stavu. Na pozadí rôznych súdnych ťahaníc rodičov tak do celého prípadu vstúpilo množstvo ďalších účastníkov. Jednou z nich bola aj poslankyňa Národnej rady Katarína Hatráková, ktorej služby ešte v pozícii psychologičky vyhľadal otec detí Rastislav Kužel. Medzičasom sa z odborníčky stala poslankyňa.

Dohľad nad prípadom má Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Trenčíne. Konkrétne Odbor sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, kde v tejto veci evidujú obsahovo pomerne rozsiahly a citlivý spis. Prístup doň ako celku nemajú dokonca ani samotní rodičia dievčat. Prečo? „Lebo aj deti majú svoje práva, a tým, že by sa odtajnilo, čo skutočne povedali, by sme ich mohli dostať pod obrovský tlak niektorého z rodičov, ktorý by na dieťa mohol tlačiť otázkami: Prečo si to povedal? Vieš, čo máš hovoriť? Už ma nemáš rád?, ale aj vyhrážkami: Ešte raz to povieš a uvidíš, aké peklo ti urobím zo života! (...) Mnohokrát nejde o pekné čítanie. Informácie v takýchto spisoch treba vedieť analyzovať,“ upozorňuje sociálna poradkyňa Ida Želinská.

K spisu sa cez poslanecký prieskum dostala Hatráková  

Práve do spisu detí Rastislava a Sone Kuželovcov sa podľa všetkého dostala Katarína Hatráková, ktorá na to využila svoju pozíciu v Národnej rade. To potvrdil predseda sociálneho výboru Vladimír Ledecký: „Poslanecký prieskum na tomto konkrétnom úrade iniciovala pani Katarína Hatráková. Jeho zvolanie, rovnako ako na iných vybraných úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny, bolo odôvodnené konkrétnymi podnetmi, ktoré boli doručené poslancom. Spravidla išlo o prípady s medzinárodným prvkom, teda že jeden z rodičov žije na Slovensku a druhý v zahraničí.“

Skutočnosť, že Katarína Hatráková sa v Trenčíne zaujímala o konkrétny spis, potvrdila jej poslanecká kolegyňa Lucia Drábiková: „Zaujímala sa o konkrétny prípad. Osobne o ňom nemám žiadne vedomosti, takže mňa zaujímalo hlavne fungovanie úradu vo všeobecnosti a schopnosť riešiť situácie, s ktorými sa stretávajú, v prospech detí.“

Podľa informácií HN Katarína Hatráková okrem vyžiadania si materiálu sa mala tiež neadekvátne vyjadrovať na adresu matky detí. 

Ako reformovať naše školstvo?
Juraj Draxler sa vo svojom statuse zamýšľa nad faktom v ktorom tvrí,že roky sa zjavovali v médiách rôzne rozhovory s tými ktorí tvrdili, že vedia ako zmeniť naše školstvo .Dráždilo ich, že naše deti nie sú na školách šťastné, že sme pod priemerom... Čítať ďalej
01 | 12 | 2021 | Norbert Pančík

Ústredie práce mlčí

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny sa k otázkam ohľadne poslaneckého prieskumu na úrade v Trenčíne a postupu Kataríny Hatrákovej nevyjadrilo. Potvrdilo len, že pracovnú návštevu zákonodarkyne odobril sociálny výbor Národnej rady. Ústredie neodpovedalo ani na to, či pracovníčky v Trenčíne umožnili poslankyni nahliadnuť do spisu v konkrétnom prípade.

Samotná poslankyňa bola vo vyjadreniach pre HN veľmi stručná. Zopakovala len známe údaje a síce, že prieskum schválil výbor a že závery návštevy budú premietnuté do protokolu, ktorý zverejnia po jeho predstavení na Ústredí práce, sociálnych vecí a rodiny. „Čo sa týka ďalších otázok, tie nebudem komentovať, vyplývajú z podnetov, ktoré verejné nie sú,“ reagovala Hatráková na záležitosti ohľadne rodiny Kuželovcov.

Ide o nebezpečnú dieru v systéme

Sociálna poradkyňa Ida Želinská v tejto súvislosti zdôrazňuje, že ak sa poslankyňa cez prieskum skutočne dostala až do konkrétnych spisov detí, je to desivé a ide o neskutočnú dieru v systéme. „V tejto chvíli mi je úplne jedno, či zákonodarkyne prišli už s agendou príbehu a vošli do konkrétneho spisu. Desí ma, že si vôbec niekto myslí, že sa to smie. To by potom poslanecký prieskum umožňoval komukoľvek – rovnako poslankyni psychologičke, aj poslancovi, čo predtým predával mobily, vojsť aj do zdravotnej dokumentácie? Náhodou mojej. Alebo vašej. Alebo našich susedov. Alebo politických oponentov. Bez toho, aby sme o tom vedeli…“ netají rozhorčenie.

Úrad mal požiadavku odmietnuť

Je presvedčená, že úrad mal podľa správnosti takúto požiadavku nekompromisne odmietnuť. Ak však predsa len dokumenty poslankyni vydal, tak podľa Želinskej jednoznačne porušil princíp dôvernosti, keď neochránil osobné údaje. „Je presne dané, kto môže do takého spisu vojsť a parlament to nie je. Ak to úrad urobil, tak postupoval nesprávne, pretože nanajvýš mohol poskytnúť informácie o svojom postupe – čo robí, ako to robí, aké používa metódy, ako sám seba kontroluje. To všetko sú nástroje, z ktorých sa dá odčítať kvalita práce štátnych inštitúcii,“ tvrdí sociálna poradkyňa.

Mne je už zle z tohoto systému - reakcia občana na oficiálnu správu
"Zaplatiť dvadsať miliónov eur za niečo, čo má hodnotu 64 tisíc? Mne už je fakt zle z tohto systému!" Napísal nám do redakcie zamestnanec zariadenia, ktoré spadá pod rezort ministra práce a sociálnych vecí. Napísal to neanonymne. "Nám tu robia... Čítať ďalej
01 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory, využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!