Ombudsmanka sa zobudila? Spomenula si, že háji ľudské práva?
02 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Verejná ochrankyňa práv, Mária Patakyová, ktorá sa sporadicky ozýva na facebookovom profile Verejných ochranca práv najmä v súvislosti s právami LGBT, sa zobudila. Všimla si, že sa masovo porušujú práva Slovákov, hoci si vybrala jedno z mnohých porušení. Upozornila na právo mať sprevádzajúcu osobu v nemocnici.

„Aktuálne mám informácie o nejednotných postupoch, ktoré sa týkajú obmedzovania práva na sprevádzajúcu osobu pre maloletých pacientov a pre rodiace ženy pri pôrode. V praxi dochádza k situáciám, kedy si jednotlivé zdravotnícke zariadenia stanovujú vlastné pravidlá pre prítomnosť sprevádzajúcich osôb alebo ich vnímajú ako návštevy, či dokonca ich prítomnosť vylučujú. Sprevádzajúca osoba však nie je návšteva, ale právo, ktoré má byť rešpektované,“ píše Patakyová v stanovisku.

Zneužila poslankyňa Hatráková svoje právomoci?
Cez dieru v systéme sa poslankyňa Katarína Hatráková (OĽaNO) mohla dostať k mimoriadne citlivým informáciám. Zákonodarkyňa si vyžiadala na sociálnom úrade spis detí v prípade, do ktorého je zaangažovaná. Podrobnejšie informovali Hospodárske... Čítať ďalej
02 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Uviedla, že sa obracia na hlavného hygienika, aby ho požiadala o novelizáciu vyhlášky, ktorá bude upravovať aj sprievod maloletých pacientov a pacientok a rodiacich žien. Podmienky musia byť v súlade s Usmernením Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky.

„V liste hlavnému hygienikovi mu dávam do pozornosti toto usmernenie k návštevám pacientov hospitalizovaných v ústavných zdravotníckych zariadeniach počas pandémie ochorenia COVID-19, v ktorom sú okrem návštev upravené aj sprevádzajúce osoby. Podľa neho majú ženy pri pôrode i maloletí pacienti a pacientky právo na jej prítomnosť. Usmernenie však nie je záväzné a sprevádzajúce osoby navyše nie sú upravené vo vyhláške hlavného hygienika. Tá sa týka len zákazu návštev v zdravotníckych zariadeniach. V realite tak dochádza k odlišnej praxi v jednotlivých zariadeniach,“ píše Patakyová. „Uvedomujem si, že vzhľadom na súčasný vývoj v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID–19 vystúpili do popredia iné okruhy otázok, avšak považujem za nevyhnutné, aby sa počas pandémie COVID–19 uplatňovali jednotné štandardy a postupy s cieľom zabezpečiť všetkým pacientom a pacientkam rovný prístup k rovnako kvalitnej zdravotnej starostlivosti na celom území Slovenska.“

Veríme, že si ombudsmanka Patakyová uvedomí, že pre epidémiu covid 19 je porušovaných oveľa viac ľudských práv, ako len jeden zástupný problém.

Maroš Žilinka a Ján Drgonec reagovali na rozhodnutie Ústavného súdu o vyhláškach ÚVZ
Podanie generálneho prokurátora Maroša Žilinku k Mikasovým vyhláškam, či sú v súlade s ústavou, Ústavný súd doslova zhodil zo stola. K rozhodnutiu Ústavného súdu sa Maroš Žilinka vyjadril v krátkom príspevku na sociálnej sieti. Ján Drgonec sa... Čítať ďalej
02 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory, využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!