ČR: Podpaľač, ktorý má na svedomí 11 mŕtvych v Bohumíne, dostal doživotie
30 | 11 | 2021 I tasr

Český podpaľač Zdeněk Konopka, ktorý vlani v auguste založil v bohumínskom panelovom dome požiar, pri ktorom zomrelo 11 ľudí, strávi zvyšok života vo väzení. Krajský súd v Ostrave schválil v utorok dohodu o vine a treste, ktorú pred niekoľkými týždňami uzavrel s obžalovaným prokurátor, a potvrdil pre 55-ročného Konopku doživotný trest. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Motívom podpaľačského útoku v Bohumíne v okrese Karviná boli podľa výsledkov vyšetrovania spory v rodine. Odsúdený neuniesol skutočnosť, že ho opustila manželka a nasťahovala sa do bytu, kde býval jej syn s družkou a svojím synom.

Konopka na založenie požiaru použil osem litrov benzínu, ktorý nalial na dvere a do priestoru medzi dvere a prah. Horľavina natiekla do bytu. Keď benzín zapálil, požiar sa veľmi rýchlo rozšíril. Vnútri sa práve konala narodeninová oslava, na ktorej sa zúčastnilo 15 ľudí.

Británia od utorka obmedzila vstup do krajiny pre cudzincov
Pre cestovanie do Británie platia od utorka nové obmedzenia. Ľudia zaočkovaní proti koronavírusu musia vyplniť príjazdový formulár a mať objednaný a zaplatený PCR test, ktorý im urobia na druhý deň ich po príchode do krajiny. Do potvrdenia... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | tasr

Oheň v byte usmrtil útočníkovu manželku, syna, vnuka a jeho matku. Zomreli aj ďalšie dve deti pozvané na oslavu. Ďalších päť ľudí zomrelo po tom, ako vyskočili z okna. Iba štyrom osobám sa podarilo pred plameňmi uniknúť prelezením na balkón susedného bytu.

Ide o najtragickejší požiar v histórii samostatného Česka.

Právny zástupca pozostalých Petr Kausta sa v utorok na súde pozastavil nad úplnou neciteľnosťou obžalovaného, ktorý mu pri stretnutí oznámil, že za svoj skutok necíti žiadnu vinu.

"Hoci mal možnosť konečne vysloviť určitú ľútosť a pochopiť, čo spáchal, uviedol, že vinu nesie jeho manželka, ktorá ho opustila. Zrejme to považoval za primeranú reakciu," povedal Kausta

Dohoda obžalovaného s prokurátorom je novým inštitútom v českom trestnom práve. Pokiaľ obžalovaný vyhlási, že súhlasí s vinou, a dohodne sa aj na výške trestu, súd nemusí zvolávať hlavné pojednávanie, vypočúvať svedkov a znalcov, pričom iba schváli verejné prerokovanie návrhu dohody a právoplatne potvrdí trest.

Ukrajina usporiada v roku 2022 desať veľkých medzinárodných vojenských cvičení
Ukrajinská armáda usporiada v roku 2022 až desať veľkých medzinárodných vojenských cvičení. V utorok to oznámil Kyjev, podľa ktorého sa na manévroch zúčastní najmenej 21.500 vojakov ukrajinských a 11.000 vojakov zo Spojených štátov, Británie,... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | tasr