Ak prilietate z týchto krajín, od zajtra vás čaká povinná karanténa
30 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

Od zajtra, 1. 12. bude pre osoby, ktoré na Slovensko prídu z niektorých krajín, karanténa povinná. Zoznam krajín zverejnili Topky.

Platí pre všetkých

"Bez ohľadu na očkovanie či prekonanie ochorenia COVID-19. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR o režime na hraniciach. Tá je reakciou na nový koronavírusový variant omikron." Informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

Konflikt v súdnej moci ? Sopoliga versus Mazák. Kto používa totalitné postupy...
JUDr. Juraj Sopoliga je členom Súdnej rady zvolený sudcami a tiež je čestný prezident Združenia sudcov Slovenska sa v Právnych listoch pýta, či je generálny prokurátor SR skutočne súčasťou výkonnej moci. Prečo tá otázka? Je to reakcia na toto... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Ktorých krajín sa to týka?

Ak ste navštívili Botswanu, Eswatini, Hongkong, Izrael, Juhoafrickú republiku, Lesotho, Mozambik, Namíbiu, Seychely, alebo Zimbabwe, ÚVZ informoval, že pre vás nateraz neplatia žiadne výnimky. Karanténu je možné absolvovať doma alebo v karanténnom ubytovacom zariadení. 

Kedy sa končí karanténa v prípade bezpríznakovosti?

Ak ste neabsolvovali test, tak v 14. deň po vstupe na územie SR. Ak ste boli otestovaný, po obdržaní dvoch negatívnych výsledkov RT-PCR testu. Prvý test je podľa Topiek možné absolvovať najskôr v prvý deň a druhý test na ôsmy deň po príchode. Karanténa detí do 12 rokov končí zároveň s ostatnými osobami v spoločnej domácnosti.

Len bez príznakov covid-19

Pravidlá však platia iba v prípade, ak sa u vás neobjavia príznaky ochorenia COVID-19. Ak sa objavia, rozhoduje o ukončení karantény lekár. Tá je povinná aj pre ostatných členov domácnosti bez ohľadu na to, či sú kompletne zaočkovaní alebo prekonali ochorenie COVID-19.

Ak ste na Slovensko prišli pred 1. 12.

Navštívili ste vyššie uvedené krajiny pred účinnosťou vyhlášky? Urýchlene sa prihláste na emailovú adresu [email protected]. Podľa Topiek je nutné uviesť meno. priezvisko, telefónne číslo a okres, v ktorom sa aktuálne zdržiavate. Ďalší postup vám urči RÚVZ pri tom, ako vás budú kontaktovať.

Čelíme mnohým krízam, potrebujeme sa zomknúť, uviedla na samite V4
Svet čelí mnohým krízam, svet sa mení, výzvy, ktoré pribúdajú, sú početnejšie a zložitejšie. Preto je potrebné zomknúť sa, spolupracovať v duchu zakladateľov Vyšehradskej štvorky (V4). Povedala to v pondelok prezidentka SR Zuzana Čaputová na samite... Čítať ďalej
29 | 11 | 2021 | Ivan Mihale

Predbežná opatrnosť

Zmena vyhlášky je bezprostredná reakcia na globálne narastajúci výskyt nového variantu omikron. WHO a viaceré krajiny zvolili princíp predbežnej opatrnosti a k novému variantu pristupujú po skúsenostiach s alfou či deltou obozretne. Nie je možné vylúčiť zavedenie ďalších preventívnych opatrení.

Podporíte nás?

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD