Politológ: Vláda nie je schopná zjednotiť sa v ničom!
29 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Boj proti pandémii decimuje nie len celé Slovensko, ale predovšetkým našu vládu! Politológ Slovenskej akadémie vied Juraj Marušiak pre denník Pravda konštatuje, že vláda sa nevie v tomto boji zjednotiť. Koaliční lídri sa zhodujú iba v jednom. V otázke spoločného dovládnutia.

Má naša vláda vôbec nejaké silné stránky?

Celý svet momentálne máta nový variant koronavírusu omikron a vláda neustále rieši koaličné spory. "Samozrejme, že by sa mali skôr sústrediť na tento vírus, identifikovať spôsoby, ako mu čeliť," hovorí Marušiak. 

Lenže podľa neho sa ukazuje, že schopnosť predvídať ďalší vývoj a pripraviť sa na ďalšie vlny pandémie nie je silnou stránkou tejto vlády. "Koaličným sporom sa vo vládnych zoskupeniach jednoducho nevyhneme, ale keď iným ako konfrontačným štýlom schopní vládnuť nie sú, tak, samozrejme, im veľa energie na riešenie iných otázok, ako napríklad vírusu omikron, nezostáva," dodáva politilóg.

Podľa Marušiaka môže nastať situácia, že vláda opäť pre politické spory dôsledne nevypočuje konzílium odborníkov, ktoré rieši potrebu opatrení spojených s príchodom omikronu od piatka.

Matematik Kollár svojimi predpokladmi prináša opäť iba strach
Matematik Richard Kollár je optimista čo sa týka Delta variantu vírusu Covid 19. Ale, prichádza variant "Ní" a svojimi predpokladmi Kollár opäť prináša aj strach. Hrozbu podľa neho treba brať vážne! A samozrejme, prízvukuje očkovanie. Čo zverejnil... Čítať ďalej
29 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Doplatia na to občania

"To bude obraz toho, aká je táto vláda. Samozrejme, na to doplatia občania. Je to vizitka jej činnosti, keď sa skoro každým krokom snaží iba eskalovať konflikty, nielen na línii koalícia-opozícia, ale časti politikov vo vláde. Vláda nie je schopná sa zjednotiť. Zhodujú sa len v otázke spoločného dovládnutia, čo ukázali aj vlani, keď akceptovali len kozmetické zmeny v podobe novej vlády," upozorňuje odborník.

Vláda v štádiu klinickej smrti

Napätie na línii Sulík – Matovič je podľa politológa neustále prítomné. "Už sme zažili koalíciu, keď bola v štádiu klinickej smrti a jednotliví ministri odchádzali. Na druhej strane, oni sami veľmi dobre vedia, že nemajú šancu na nič iné ako dovládnuť spolu. Pretože ťažko si predstaviť v danej konštelácii parlamentných strán, že by sa nejakým spôsobom zmenila koalícia."

Na ponechanie otvorených škôl použila strana SaS veto. Malo byť koaličnými partnermi akceptované, ak podľa koaličnej zmluvy majú strany v hodnotových otázkach voľné ruky?

Podpredsedníčka Hlasu Dolinková: Pravda o Pellegriniho postoji k očkovaniu!
V lete sme premrhali čas! Pre portál 1pluska.sk to konštatuje podpredsedníčka strany Hlas-SD Zuzana Dolinková. Otvorene priznáva, že monoklonálne protilátky sme mali na Slovensku už v lete, tak prečo prišli pokyny o spôsobe ich podávania pacientom... Čítať ďalej
29 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Napätie a polarizácia spoločnosti

"V čase, keď koalícia vznikala, tak tvorcovia koaličnej zmluvy asi nemali na zreteli, že postoj k očkovaniu bude patriť do hodnotových otázok ako napríklad otázka umelého prerušenia tehotenstva. Toto je však aj otázka bezpečnosti a zdravia obyvateľstva. Takže to je úplne odlišná dimenzia. Určite, môže to v koalícii vyvolávať napätie, ale je faktom, že Smer a ostatné opozičné strany nebudú mať záujem podporiť v tomto smere nejakú zo strán koalície a budú konať tak, aby sa koalícia čo najviac destabilizovala," varuje politológ.

Podľa Marušiaka je pre Smer dôležité, aby sa prestalo s jeho kriminalizáciou. "Avšak, minimálne v rétorickej rovine, si neviem predstaviť, že by si to Matovič vedel odpustiť. Pretože hlavným zdrojom legitimity OĽaNO a existujúcej vlády je, že bráni návratu „mafie“," konštatuje.

Opozícia drží svoju rétoriku

Marušiak hovorí, že sme síce v covide na jednej lodi, ale tá polarizácia zašla tak ďaleko, že už aj z tých dôvodov prestíže si vie naozaj ťažko predstaviť, že by obe strany ustúpili a rétoriku zmenili.

"Boja sa, že by si strelili do kolena. Tá nespokojnosť ľudí pre ich sociálnu situáciu je s touto vládou taká veľká, že voliči opozície by akékoľvek slovo, ktoré by bolo prejavom sympatií voči vláde nerozdýchali. Aj v takej rozumnej téme, akou je očkovanie," uzavrel politológ.

Štát opäť zlyhal: Z antigénových testov je podpultový tovar
Od dnes platí nové opatrenie! Firmy už majú povinnosť testovať neočkovaných pracovníkov. Najväčší problém však je, že zamestnávatelia sa nevedia dostať k certifikovaným testom. Do platnosti vstupuje opatrenie, ktoré ukladá firmám povinnosť... Čítať ďalej
29 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.