Policajného prezidenta by mala vo výberovom konaní naďalej vyberať komisia, nie minister vnútra
28 | 11 | 2021 I Norbert Pančík

Policajného prezidenta a riaditeľa policajnej inšpekcie by mala v transparentom a verejnom výberovom konaní aj naďalej vyberať nezávislá komisia, nie minister vnútra. Podľa portálu Parlamentné listy to skonštatovala to mimovládna organizácia Via Iuris, ktorá podala pripomienky k návrhu na zmenu zákona o štátnej službe v polícii.

Na úvod problému výberu policajného prezidenta citujeme správu hovorkyne Via Iuris Ivany Kohútkovej: „Týkajú sa výberu, vymenovania a odvolávania policajného prezidenta a riaditeľa policajnej inšpekcie. Novelu má v zrýchlenom režime schvaľovať parlament na nasledujúcej schôdzi.Odvolanie bez uvedenia dôvodu, svoje návrhy preto organizácia zaslala aj poslancom a poslankyniam parlamentu“.

Mimovládka reagovala tým, že ak by zákon schválili, zrušilo by sa výberové konanie na policajného prezidenta a riaditeľa policajnej inšpekcie a záväznosť vypočutia kandidátov pred výborom pre obranu. Pripomína aj fakt odvolať oboch funkcionárov bez uvedenia dôvodu.

Organizácia Via Iuris tiež upozorňuje na to, že je nevyhnutné zriadenie samostatnej policajnej inšpekcie, ktorá bude nezávislá od ministerstva vnútra.V súčasnosti totiž Slovensko nespĺňa európske požiadavky na nezávislé vyšetrovanie sťažností a trestnej činnosti policajtov.

Podľa právničky Via Iuris Ivana Figuli „Tento návrh považujeme za neakceptovateľný, pretože významne posilňuje politický vplyv ministra vnútra na policajného prezidenta a celú políciu. Je neprijateľné, že ruší výberové konanie na policajného prezidenta a riaditeľa policajnej inšpekcie pred komisiou a túto úlohu ponecháva plne na ministrovi vnútra. Súčasná spoločenská situácia volá po odpolitizovaní kľúčových inštitúcií, aby sa zachovala ich nezávislosť a dôveryhodnosť.“ 

Na záver uviedla, že organizácia žiada, aby poslanci pri hlasovaní zohľadnili aj jej argumenty a súčasný návrh nepodporili.

Chcete sa učiť cudzí jazyk? Počúvajte podcasty
Keď sa povie polyglot, môžete si predstaviť práve Lýdiu Machovú. Táto dáma je aj jazyková mentorka a preto s poradila, ako sa najlepšie učiť cudzie jazyky. Bohatá Slovenčina „Výhoda Slováka je vo výslovnosti. Slovenčina je veľmi bohatá na... Čítať ďalej
28 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!