Chcete sa učiť cudzí jazyk? Počúvajte podcasty
28 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Keď sa povie polyglot, môžete si predstaviť práve Lýdiu Machovú. Táto dáma je aj jazyková mentorka a preto s poradila, ako sa najlepšie učiť cudzie jazyky.

Bohatá Slovenčina

„Výhoda Slováka je vo výslovnosti. Slovenčina je veľmi bohatá na rozličné zvuky. Máme rôzne hlásky ako dž, š, ch a vieme lepšie napodobniť zvuky iných jazykov,“ odpovedá Lýdia Machová na otázku, či majú Slováci nejakú výhodu pri učení sa cudzích jazykov. „Veľkú výhodu nám dáva aj gramatika. Ľahšie pochopíme skloňovanie v iných jazykoch, lebo sami skloňujeme,“ pokračuje polyglotka, ktorá hovorí po anglicky, nemecky, španielsky, poľsky, francúzsky, rusky aj esperantom a ak by si osviežila slovenský posunkový jazyk a svahilčinu, nemá vraj problém ani s nimi. A reči sa naučila ako samouk.

"Pokuty" za volantom by mali byť vyššie
Ministerstvo vnútra SR predložilo do medzirezortného pripomienkovania novelu zákona o cestnej premávke, Podľa zistení Plusky sa v nej drasticky zvyšujú rôzne pokuty. Nie len pokuty Podstatné prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti,... Čítať ďalej
27 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Samouk, je to možné?

Je. Polyglotka Lýdia vysvetľuje, že postačí pár krokov na efektívne učenie sa. Denne napríklad dvadsať minút čítala knihu, čo skombinovalo s audioknihou a tak si čítaný text aj napočúvala. Podľa Machovej sa tiež netreba sústrediť na gramatiku, ale na komunikáciu, rozprávanie sa. To pri dnešných možnostiach sociálnych sietí nie je taký problém. "Nedajte sa však odradiť, že ničomu nerozumiete. Venujte jazyku 15 minút denne a časom určite zbadáte pokroky." radí na záver L. Machová.

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!