Omega-3 mastné kyseliny: Nádej pre pacientov s covidom
28 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

Zápal pľúc je ochorenie, ktoré často sprevádza covid 19. Omega tri mastné kyseliny nájdete v rybách a podľa štúdie českých vedcov môžu zachrániť pacientov s covidom. Ta3 tvrdí, že podľa tejto štúdie dostatok týchto kyselín dokáže v tele pacienta zvýšiť schopnosť zvýšiť schopnosť buniek brániť sa zápalu.

Ako štúdia prebiehala

Vedci podľa Ta3 zdromaždili a analyzovali vzorky krvi viac, ako dve stovky pacientov pozitívnych na koronavírus Sars-CoV-2, z ktorých potrebám výskumu vyhovelo 160. Pacientov na začiatku hospitalizácie otestovali na 15 laboratórnych parametrov. Prešli tiež detailnou diagnostikou celkovo 20 mastných kyselín obsiahnutých v bunkových membránach. 

Belousovová: Čo robí proti korone slovenské ministerstvo očkovania...
Aj Slovensko sa pustilo cestou očkovania experimentálnymi vakcínami. Tí, ktorí ich odmietajú sú považovaní za druhotriednych a najmä nezodpovedných, lebo sú to vraj oni, ktorí zapĺňajú nemocnice a preťažujú zdravotníkov. Iný argument ako očkovanie... Čítať ďalej
27 | 11 | 2021 | Jozef Uhlarik

Väčšia šanca prežiť

Na štúdii pracovali od februára do začiatku mája 2021. Vychádzali z poznatku, že strava väčšiny Čechov má nedostatok protizápalových živín s obsahom omega-3, má však prebytok omega-6 nenasýtených mastných kyselín. Počiatočný stav mastných kyselín v membránach buniek na začiatku hospitalizácie porovnali so zdravotným vývojom pacienta. Ľudia s dostatočným príjmom omega-3 mali väčšiu šancu prežiť.

Pre porovnanie

Ak by v Česku zomrelo na covid asi 30-tisíc ľudí (približne ako populácia kúpeľného mesta Luhačovice), teoreticky mohlo prežiť ťažký zápal pľúc vyše päťtisíc z nich. Ako Ruprich pokračoval, prežili by za predpokladu, ak by dodržiavali nutričné odporúčania, a ich telá by netrpeli nedostatkom omega-3 mastných kyselín. 

Ryby môžu pomôcť

"Hodnoty omega-3 indexu, ktorý v našom prípade zvyšujeme o DPA (je to asi 20-23 % z omega-3, mimo ALA), by mali byť >8,0 %. Tieto hodnoty nemá skoro nikto v našej populácii," uviedol český profesor. Túto hodnotu môžeme dosiahnuť pri strave bohatej na vysoké dávky tučných rýb alebo rybieho oleja. Zjednodušene povedané, zvládnuť ťažký priebeh covidu môže aj príjem rýb ako losos, zavináče, makrela či sardinky.  

Prevencia

Na českej štúdii spolupracovali Centrum zdravia, Štátny zdravotnícky ústav a Fakultná nemocnica Brno, potvrdila, aký je dostatok omega-3 mastných kyselín dôležitý pre boj tela so silným zápalom. "Nešlo o liečenie, ale zistenie, či vyšší omega-3 index môže predchádzať kritickým stavom, úmrtiam, v súvislosti s "cytokínovou búrkou", ktorej v rámci zápalu pľúc predchádza búrka "eicosanoidová"," uviedol Ruprich. Potvrdilo sa, že vyšší obsah omega-3 mastných kysleín v membránach buniek môže pomôcť predchádzať kritickým stavom a úmrtiam na covid.

Prvú advnentnú sviečku zapaľuje najmladšie dieťa
Advent. To je pre deti hádam najdlhší mesiac v roku. Milujú ho, lebo sa tešia na Vianoce a práve preto sa im zdá nekonečný. Aj ten však mal v životoch našich predkov svoje pravidlá. Príprava na Vianoce Nie, naši predkovia zrejme nemali v hlavách... Čítať ďalej
28 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!