Prvú advnentnú sviečku zapaľuje najmladšie dieťa
28 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

Advent. To je pre deti hádam najdlhší mesiac v roku. Milujú ho, lebo sa tešia na Vianoce a práve preto sa im zdá nekonečný. Aj ten však mal v životoch našich predkov svoje pravidlá.

Príprava na Vianoce

Nie, naši predkovia zrejme nemali v hlavách starosti typu "Ešte mame parfém, sestre poukážku do novo otvorenej značkovej predajne, dedkovi predplatné krížoviek už mám." Ako píše SME/Korzár, šlo hlavne o tú duchovnú prípravu. Materiálno by malo ostať skôr na nižších šteblíkoch rebríčka s hodnotami. Slovo advent pochádza z latinského „adventus“, čo znamená príchod. V podobe, v akej ho viac-menej poznáme, je tu už viac ako tisíc rokov.

Historicky mal advent pôstno-kajúcny charakter

Adventná príprava na Vianoce sa spomína v Ríme, za pápeža Leva I. Veľkého (440-461). Neskorší záznam pochádza z Francúzska. Koncil v meste Macon v roku 582 nariadil začiatok príprav na slávenie vianočných sviatkov od prvej nedele po sviatku svätého Martina. Adventné obdobie podľa SME/Korzár zahŕňalo šesť nedieľ. Pápež Gregor I. Veľký (590-604) toto obdobie skrátil na štyri nedele. Tie majú symbolizovať 4 tisícky rokov čakania na Mesiáša od vyhnania Adama a Evy z raja. Formu, v akej advent poznáme, nadobudol v 8. – 9. storočí. Pôstne pravidlá doň zaviedol v roku 1362 pápež Urban V. (1362-1370).

Prvou adventnou nedeľou sa začína čas duchovnej prípravy na Vianoce
Prvou adventnou nedeľou, ktorú slávia kresťania 28. novembra, sa začalo pre veriacich rímskokatolíckej cirkvi, evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) i ďalších kresťanov štvortýždňové obdobie duchovnej prípravy na slávenie sviatku... Čítať ďalej
28 | 11 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Kto má "na svedomí" veniec?

Veniec so sviečkami k adventnému obdobiu neodmysliteľne patrí. Odjakživa je veniec symbolom víťazstva, úcty a radosti. K nám sa táto tradícia rozšírila z Nemecka. Evanjelický pastor Johann Henrich Wichem sa narodil v roku 1808 v Hamburgu a pôsobil v sirotinci, ktorý sám zriadil. Poskytoval deťom nielen domov, ale ich aj pripravoval na budúci život tým, že deti sa tam učili rôzne remeslá. Ako všetky na svete, aj tieto deti boli v predvianočnom čase mimoriadne nedočkavé a farára sa neustále pýtali, kedy už budú Vianoce. Johann preto vyrobil drevený veniec. Upevnil naň 24 sviečok, pričom 19 tenkých predstavovali všedné dni a štyry hrubšie symbolizovali adventné nedele.

Nádej

To je meno prvej adventnej sviečky. Zapaľuje sa v prvú adventnú (železnú) nedeľu. Podľa starých zvykov by ju malo zapáliť najmladšie dieťa rodiny. Druhá sviečka sa volá Mier, zapaľuje sa na bronzovú adventnú nedeľu a malo by ju zapáliť najstaršie dieťa rodiny. Tretia sviečka je Priateľstvo a rozhorí sa na striebornú nedeľu. Mala by byť ružovej farby a zažať by ju mala matka rodiny. Štvrtá sviečka symbolizuje, že Vianoce sú už naozaj tu a volá sa Láska. Tú v poslednú adventnú nedeľu zapáli otec.

Aká budúcnosť čaká naše peniaze. Hotovosť nekončí
Rôzni odborníci odporúčajú odstránenie hotovosti. Tento krok však nebude taký jednoduchý - podkope trhové hospodárstvo a spôsobí drastický pokles životnej úrovne jednotlivcov. Viac vysvetľuje Zoznam.sk. Podpora tieňovej ekonomiky Jedným z... Čítať ďalej
27 | 11 | 2021 | Eka balaskova

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!