Cena emisných kvót CO2 v EÚ sa vyšplhala na novú rekordnú úroveň
28 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Cena emisných kvót vydaných EÚ sa už dostala na úroveň 74,39 eura za tonu, čo je najvyššia cena v histórii. Od začiatku roka sa cena CO2 zvýšila z menej ako 30 eur na viac ako 70 eur, informuje epochtimes.de.

Cena za tonu oxidu uhličitého (CO2) sa zvýšila o dve percentá. Analytička Barbara Lambrechtová z Commerzbank to pripisuje koaličnej dohode politických strán v Nemecku.

Dôležitý nástroj

Podľa dohody SPD, Zelení a FDP počítajú „s rastúcou cenou CO2 ako dôležitým nástrojom" v klimatickej politike. Chcú zabezpečiť, aby táto cena dlhodobo neklesla pod 60 eur za tonu.

Výroba šetrnejšia ku klíme

Certifikátmi CO2 získavajú podniky právo vypúšťať skleníkové plyny. Obchodovanie s certifikátmi ich má primäť, aby ich výroba bola šetrnejšia ku klíme. Obchodovanie s emisiami sa zatiaľ vzťahuje len na spoločnosti v priemyselnom a energetickom sektore EÚ, ako aj na leteckú dopravu v rámci Európy, dodáva epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

Bavorsko: Nárast očkovaných aj na JIS-kách
Takmer 30 percent úmrtí na COVID-19 v Bavorsku v októbri tvorili plne zaočkovaní, informuje epochtimes.de. Medzi rýchlo rastúcim počtom úmrtí na koronavírus v Bavorsku je pomerne vysoký podiel plne očkovaných ľudí. Podľa údajov Štátneho úradu pre... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!