Prekvapenie ! Bežný čaj vás ochráni pred mutáciami koronavírusu
27 | 11 | 2021 I Norbert Pančík

Nový výskum dokázal  antivírusovú aktivitu populárneho zeleného čaju.Jedna zložka, ktorú obsahuje, dokáže bojovať s novoobjaveným druhom koronavírusu.Je to nesmierne cenné zistenie,kedže situácia vo svete s vírusom je aká je...

Podľa novej štúdii ide konkrétne o epigalokatechín galát, ktorý blokuje väzbu koronavírusu (SARS-CoV-2) na ľudské receptory a môže následne zabrániť infekcii ľudských pľúcnych buniekAby toho nebolo málo, bolo to pozorované aj u sledovaných variantov SARS-CoV-2, ako uvádza zdroj news-medical.net.

Zelený čaj je jedným z najviac konzumovaných nápojov v mnohých krajinách sveta. Má vysoké protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré by mohli pomôcť znížiť riziko vzniku závažných príznakov COVID-19.

„Naše údaje, ako aj zistenia, naznačujú možnosť, že konzumácia zeleného čaju alebo jeho účinnej látky EGCG je prospešná na prevenciu alebo zníženie prenosu a infekcie SARS-CoV-2. Vzhľadom na jeho nízku hladinu toxicity, protizápalové, antioxidačné a anti-SARS-CoV-2 variantné vlastnosti, použitie EGCG pravdepodobne minimalizuje šírenie SARS-CoV-2, zmierni príznaky a závažnosť ochorenia,“ napísali vedci ešte v marci tohto roku v správe.

Blaha: Toto Matovičovo gesto je ďalší prejav neúcty a arogancie voči seniorom
Minister financií a šéf OĽaNO Igor Matovič opäť prišiel s niečím, čím poriadne rozdráždil. Jeho nápad s 500 eurovými poukážkami pre zaočkovaných ľudí nad 60 rokov sa vôbec nepozdáva najmä opozícii. Igor Matovič je politik, ktorý v súčasnosti... Čítať ďalej
27 | 11 | 2021 | Jozef Uhlarik

Ako uvádza ďalej publikácia, vedecký tím vytvoril niekoľko pseudovírusov, ktoré obsahovali S proteíny s jedinou mutáciou, alebo s kompletnými mutáciami novoobjavených variantov (B.1.1.7, B.1.351 a B.1.429). Pseudovírusy preniesli do buniek. Typ S bol schopný spôsobiť infekciu. Rekonvalescenčná plazma u pacientov s COVID-19 bola úspešná pri blokovaní oboch týchto pseudovírusov. Prenesené bunky vykazovali malú toxicitu voči nápojom zo zeleného čaju, čo naznačuje, že ich použitie je bezpečné.

„Najhoršia mutácia, akú sme doteraz videli“ - Británia kvôli obávanému novému variantu vírusu obmedzuje leteckú dopravu
Nový variant koronavírusu zistený v Južnej Afrike vyvoláva obavy u vedcov, aj politikov. Britská vláda teraz reaguje: Pozastavuje lety do šiestich afrických krajín, informuje nemecký Der Spiegel. Veľká Británia pozastavila cestovanie do šiestich... Čítať ďalej
27 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Výskumníci sa ďalej pozreli bližšie na zložky v zelenom čaji, ktoré by mohli spôsobiť antivírusové účinky. Pozorovali katechíny-na vysvetlenie katechíny ( sa vyskytujú predovšetkým v zelenom čaji, ale tiež v káve, víne, čokoláde s vysokým obsahom kakaa alebo divokých bobuliach ako sú Acai)  pretože tie sa považujú za účinné látky v čaji. Výsledky ukázali na tri katechíny - EGCG, EGC a ECG, ktoré majú antivírusovú účinnosť. 

Po bližšom preskúmaní vedci označili EGCG ako najsilnejší blokátor vírusovej infekcie. EGCG tvorí viac ako 50% katechínov nachádzajúcich sa v zelenom čaji. Okrem toho vystavenie EGCG mutovaným kmeňom, potlačilo jeho schopnosť spôsobiť infekciu. 

EGCG ďalej testoval na infikovaných ľudských pľúcnych epiteliálnych bunkách, kde sa zistilo, že dokáže potlačiť SARS-CoV-2 pred a po infekcii.