Aká budúcnosť čaká naše peniaze. Hotovosť nekončí
27 | 11 | 2021 I Eka balaskova

Rôzni odborníci  odporúčajú odstránenie hotovosti. Tento krok však nebude taký jednoduchý - podkope trhové hospodárstvo a spôsobí drastický pokles životnej úrovne jednotlivcov. Viac vysvetľuje Zoznam.sk.

Podpora tieňovej ekonomiky

Jedným z argumentov, podporujúcich postupné vyradenie hotovosti je názor, že podporuje tieňovú ekonomiku a umožňuje daňové úniky. Namiesto míňania peňazí a zvyšovania agregátneho dopytu je proti tomu zvýšený dopyt po hotovosti. V dôsledku toho sa tvrdí, že prístup jednotlivcov k hotovosti by sa mal obmedziť, aby sa minimalizovali potenciálne negatíva, ktoré môže hotovosť predstavovať pre zdravie ekonomiky, píše Zoznam.

"Pokuty" za volantom by mali byť vyššie
Ministerstvo vnútra SR predložilo do medzirezortného pripomienkovania novelu zákona o cestnej premávke, Podľa zistení Plusky sa v nej drasticky zvyšujú rôzne pokuty. Nie len pokuty Podstatné prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti,... Čítať ďalej
27 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Hotovosť nepotrebujeme

Okrem toho je tu názor, že v modernom svete takmer nie je hotovosť potrebná. Väčšina transakcií môže byť zúčtovaná prostredníctvom elektronického prevodu peňazí.  Väčšina ekonómov zastáva názor, že od začiatku 80-tych rokov sa v dôsledku finančnej deregulácie povaha finančných trhov zmenila. Staré definície peňazí už neplatia. Predpokladá sa, že minulá definícia peňazí bude pravdepodobne ovplyvnená aj očakávaným zavedením kryptomeny. 

Je ale tento pohľad správny?

Peniaze vznikli preto, lebo výmenný obchod nedokázal podporiť trhovú ekonomiku. Portál Zoznam uvádza príklad mäsiara, ktorý môže mať problém nájsť pestovateľa ovocia, ktorý by chcel jeho mäso, kým pestovateľ by chcel nájsť obuvníka, ktorý by nemusel chcieť jeho ovocie... A tak sa jediným univerzálnym "tovarom" stali peniaze, za ktoré si vieme kúpiť každý tovar.

Peniaze sú to,

za čo sa obchoduje so všetkými ostatnými tovarmi a službami. Je to základná charakteristika peňazí a tá musí byť v kontraste s charakteristikou iného tovaru.  Počas tisícročia procesu sa ľudia zhodli na zlate ako na platidle. To slúžilo ako štandardné peniaze. V dnešnom menovom systéme už sú len mince a bankovky vydávané vládou a centrálnou bankou.

Peniaze sú platidlo

Mince a bankovky sú štandardné peniaze, známe ako hotovosť. Všimnite si však, upozorňuje Zoznam, že podstata peňazí zostáva nedotknutá. Sú to peniaze, za ktoré sa obchoduje so všetkými ostatnými tovarmi a službami. Jednotlivec si môže ponechať svoje peniaze v peňaženke, alebo ich uložiť v banke. Pri vkladaní svojich peňazí sa nevzdáva ich vlastníctva. Vkladom peňazí do banky máte na ne neobmedzený nárok a ste oprávnený sa k nim kedykoľvek dostať. 

Prekvapenie ! Bežný čaj vás ochráni pred mutáciami koronavírusu
Nový výskum dokázal antivírusovú aktivitu populárneho zeleného čaju.Jedna zložka, ktorú obsahuje, dokáže bojovať s novoobjaveným druhom koronavírusu.Je to nesmierne cenné zistenie,kedže situácia vo svete s vírusom je aká je... Podľa novej štúdii... Čítať ďalej
27 | 11 | 2021 | Norbert Pančík

Priamy kontrast

s úverovou transakciou. Pri nej sa požičiavateľ peňazí vzdáva svojich nárokov na peniaze počas trvania pôžičky. Výsledkom je prevod peňazí od veriteľa k dlžníkovi. Elektronický prevod peňazí je osobitným spôsobom použitia peňazí. Treba upozorniť, že elektronický prevod peňazí sa môže uskutočniť, pretože existuje hotovosť. Bez existencie tisícky v hotovosti by prevod nebol možný. To, že prebiehajú rôzne elektronické prevody peňazí, neznamená, že už nepotrebujeme hotovosť. Naopak, skutočnosť, že hotovosť existuje, umožňuje elektronické prevody peňazí, vysvetľuje Zoznam.

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!