Virologička: Nový variant koronavírusu je infekčnejší a môže sa dostať do Európy
27 | 11 | 2021 I Ján Papuga

Objavila sa nová mutácia koronavírusu. Variant bol objavený v Juhoafrickej republike (JAR). O novom nebezpečenstve sa s virologičkou Tatianou Betákovou rozprávali Hospodárske noviny. Ak by nový juhoafrický variant prenikol do Európy, podľa nej by nás to položilo.

 

Virologička Tatiana Betáková pôsobí v Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied a na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského. Povedala o novom variante vírusu.  

Hrôza v Námestove: Dôchodca dostal 3. dávku vakcíny a po chvíli zomrel!
Očkovanie proti COVID-19 si u nás možno vyžiadalo ďalšiu obeť. Smrť po tretej dávke si prišla po dôchodcu v Námestove. Presná príčina toho, prečo zomrel, však bude jasná až po pitve. Dostal tretiu dávku, počkal na prípadné príznaky a vybral sa... Čítať ďalej
26 | 11 | 2021 | Jozef Uhlarik

Podľa nej sa zistilo, že nový variant má veľký zoznam mutácií a mohol by mať zvýšenú prenosnosť, ale mohol by byť tiež schopný obísť časti imunitného systému, teda byť odolnejší voči súčasným vakcínam. Podľa virologičky treba počkať, ako dopadnú výsledky výskumu. Novému variantu sa venuje veľká pozornosť, pretože v priebehu dvoch týždňov dokázal vytlačiť deltu.

Podľa nej je už tento variant infekčnejší ako delta. Pri  mutáciách sa netreba sústreďovať len na ten povrchový proteín S, ale za to šírenie, prenikanie do bunky a rýchlejšiu replikáciu sú zodpovedné práve tie proteíny, ktoré sú vo vnútri, nie na povrchu vírusu. Rýchlejšie sa šíri možno práve tým, že trochu uniká imunitnej odpovedi, čiže zjavne sa ľudia v južnej Afrike, ktorí už prekonali covid, ním mohli infikovať znova. Tým sa vírus šíri ďalej.

Pravdepodobnosť, že sa mu nevyhneme, existuje. Záleží aj od toho, aké opatrenia sa prijmú. Mnohé štáty už zrušili lety z JAR. Ak by to preniklo do Európy, už nemáme šancu, aby sa to nerozšírilo aj k nám. V náš prospech teraz hrá to, že mnohé krajiny obmedzujú cestovanie, sprísňujú kontroly.

Matematik Richard Kollár: Toto nie je lockdown, toto je chaos! Dávam tomu týždeň
Včerajšia tlačovka bude legendárna! Konštatuje vo svojom statuse na sociálnej sieti matematik Richard Kollár. Podľa vlastných slov sa on sám ešte stále nepozviechal z toho, čo včera videl. Oddnes platí na Slovensku núdzový stav, tvrdý lockdown a... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory, využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!