Slovensko na krok od humanitárnej krízy. Lekári majú manuál koho zachrániť a koho nechať zomrieť
26 | 11 | 2021 I Gabriela Fedičová
Ťažká dilema čaká na lekárov. Konzílium varovalo, že nemocnice narážajú na strop, prestáva fungovať biela medicína a lekári sa musia rozhodnúť, ktorého pacienta hospitalizujú na oddelení intenzívnej starostlivosti. Situácia bola zlá už v polovici novembra. Lekári manuál o tom, koho zachrániť a koho nechať zomrieť ale majú už od marca. "Podpísal ho ešte bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí," píše portál TVNoviny.sk.
 

Najhoršie prognózy na záchranu majú nakazení, ktorí majú aj iné pridružené choroby. Podľa manuálu nerozhoduje vek, ale stav pacienta. "Ak mal človek infarkt počas posledných troch rokov alebo ťažkú demenciu či chronické ochorenie pľúc, jeho šanca na lôžko je nižšia ako človeka bez ďalších diagnóz. Dôvod je ten, že chorý človek má horšiu prognózu vyliečenia sa z covidu," informujú TVNoviny.sk.

Manuál pre lekárov je vypracovaný v spolupráci so špecialistami a s Etickou komisiou ministerstva a vypracoval ho rezort zdravotníctva pod ministrom zdravodníctva Marekom Krajčim. Je pomôckou pre lekárov, aby sa vedeli objektívne v danej nutnosti rozhodnúť o indikácii intenzívnej starostlivosti spojeného s výberom pacientov, ktorým sa takáto starostlivosť poskytne.

Dag Daniš: Práva sú len tam, kde je odhodlanie brániť ich
7 dní v kocke Daga Daniša sú o bojoch pandemických jastrabov. O plánoch, ktoré sa podľa Daniša rozbijú o realitu. Ich obeťou je podľa Daniša každý. Aj takzvaní antivaxeri, aj lekári, aj očkovaní, aj neočkovaní. A vinníkmi sú tí, ktorí im vyhlásili... Čítať ďalej
26 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Triáž pacienta?
 

Podľa informácií z TVNoviny.sk pokyn nemocniciam pristúpiť k obmedzeniu zdravotnej starostlivosti pre to, že nemajú dostatok kapacít dáva minister zdravotníctva v rámci vyhláseného núdzového stavu. Proces objektívneho rozhodovanie lekárov sa nazýva triáž pacienta.  

"Už ani dnes nedávajú na umelú pľúcnu ventiláciu všetkých ľudí, ktorým nepomáha kyslíková liečba. Starší a chronicky chorý človek s ťažkou infekciou by sa pravdepodobne nezotavil ani na ventilácii," vysvetlil pre TVNoviny.sk primár Oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny UNB Jakub Hložník. Podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice v Košiciach ani tam intenzívnu starostlivosť už nemôžu dostať všetci pacienti a lekári sa zozhodujú na základe veku a prognózy vyliečenia.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/26/rusofobia-sa-oplati

Stav a diagnózy pacienta sa zapisujú do tabuliek, spočítajú sa body a rozhodne sa
 

"Odpojiť pacienta od prístroja a namiesto neho položiť druhého zatiaľ nemocnice nemajú povolené," informuje potál TVNoviny.sk. Rozhodnúť o tom, že pacientovi neposkytnú alebo pozastavia intenzívnu starostlivosť musia minimálne dvaja lekári a aspoň jeden z nich nemôže byť ošetrujúcim lekárom daného pacienta.

„Dôvody každého rozhodnutia, ktoré je výsledkom procesu triáže, sa musia zaznamenať do zdravotnej dokumentácie pacienta a to spôsobom, ktorý umožní identifikovať naplnenie podmienok, ktoré boli u tohto pacienta posúdené pod a pravidiel stanovených v tomto odbornom usmernení,“ upozorňuje ministerstvo.

Prednosť pred ostatnými pacientami majú napríklad zdravotníci, hasiči, policajti, vojaci či dobrovoľníci v nemocniciach. Najhoršie sú na tom ľudia po infarkte, s vysokým tlakom, cukrovkou či pľúcnymi chorobami. V manuáli existuje zoznam diagnóz. Pacientov posuzdzujú aj podľa toho, či človek aktívne športuje, či potrebuje pomoc pri chôdzi, hygiene či príprave jedla, alebo má nevyliečiteľné ochorenie v terminálnom štádiu. Stav a diagnózy pacienta zapisujú do tabuliek, následne spočítajú body a rozhodnú sa. 

Danko: Pochybuje ešte niekto, že Sulík, Matovič a Kollár sú čistí zúfalci?
Slovensko sa pomaly premieňa na krajinu, v ktorej sa zvyšuje nielen vakcinačný teror, ale aj dane a ceny prakticky všetkých tovarov a služieb. Kto ešte v takejto krajine túži žiť? Komu je táto vláda po vôli? Tak zle ako je teraz, na Slovensku ešte... Čítať ďalej
26 | 11 | 2021 | Jozef Uhlarik